Andaluzijsko sonce izkoristil Fuglsang

Sončna Andaluzija je v petih dneh dirkanja postregla z mnogimi gorskimi spopadi, kjer se je najbolje znašel Jakob Fuglsang, ki je pokoril vso konkurenco. V Španiji se je meril tudi Matej Mohorič, ki je opravljal vlogo pomočnika Mikelu Landi.

Na eni izmed najbolj gorskih etapnih dirk na začetku sezone se je napetost stopnjevala že od samega začetka dalje. Na prvi etapi je po napadu od daleč uspel slaviti Jakob Fuglsang, a je njegovemu napadu dobro sledil Mikel Landa, ki je izgubil le šest sekund. Hitro je postalo jasno, da bomo v nadaljevanju dirke spremljali prav boj omenjene dvojice.

Na papirju je imel prednost Mikel Landa, njegova ekipa Bahrain – McLaren je v Španijo pripeljala veliko orožja, kot glavna pomočnika sta mu bila na voljo Dylan Teuns in Pello Bilbao, svoje usluge pa mu je nudil tudi Matej Mohorič. Na drugi strani je Jakob Fuglsang lahko računal na pomoč Iona Izagirreja, ki je Dancu pomagal premagovati vzpone Andaluzije.

V drugi etapi je vse z napadom kilometer pred ciljem presenetil Gonzalo Serrano. Kolesar Caja Rurala se je s skokom iz glavnine odpeljal naprej, slediti mu ni uspel prav nihče in Španec se je veselil največjega uspeha v svoji karieri. Favoriti so v cilj prišli le nekaj sekund za njim, tako da do večjih sprememb v skupnem seštevku ni prišlo.

Nato sta bili na vrsti dve gorski etapi, na obeh pa smo gledali spopade istih obrazov. Tretji tekmovalni dan se je druge zmage veselil Jakob Fuglsang in tako svojo prednost v skupnem seštevku še povečal. Danec se je za zmago boril tudi dan kasneje, trojica Jack Haig, Mikel Landa in Fuglsang se je uspela odcepiti od glavnine in se v zaključku spopasti za etapno zmago. Po kar nekaj taktiziranja in spogledovanja je zaključek najbolje načrtoval Jack Haig in tako slavil pred Fuglsangom in Lando.

Zadnji dan je bil na sporedu posamični kronometer, kjer je Fuglsang branil 14 sekundno prednost pred Lando in 35 sekund prednosti pred Haigom. Kolesarju Astane kronometer večjih težav ni predstavljal, zaostal je le za Dylanom Teunsom in si tako prikolesaril prvo letošnjo skupno zmago. Veliko slabše je z zadnjim dnem opravil Mikel Landa, ki je v 13 kilometrih dirkanja na čas izgubil velikih 58 sekund v primerjavi s Fuglsangom in se na koncu moral sprijazniti tudi s padcem v skupnem seštevku. Drugo mesto na dirki je tako osvojil Jack Haig, tretji je bil Landa.

KONČNI REZULTATI DIRKE:

1. FUGLSANG Jakob (Astana)
2. HAIG Jack (Mitchelton – Scott)+ 0:59
3. LANDA Mikel (Bahrain – McLaren)+ 1:12
4. IZAGIRRE ION (Astana)+ 1:18
5. TEUNS Dylan (Bahrain – McLaren)+ 1:45
Prejšnji članekUAE Tour: Mezgec dirko odprl s petim mestom
Naslednji članek‘Lepo je biti nazaj, znova sem se počutil kot profesionalec’