Alejandro Valverde zavrtel leta nazaj, rumena majica menja lastnika

Prvi zaključek na klanec na letošnjem Kriteriju Dauphine je pripadel Alejandru Valverdeju. Španec je v okrnjeni glavnini najbolje odmeril svoj zaključni šprint in še enkrat več dokazal, da so leta le številka.

Zadnja razgibana etapa pred zaključkom dirke v gorah nam je že prikazala, kaj nas čaka v prihajajočih dveh dneh. Štirje kategorizirani vzponi so v zaključku glavnino močno okrnili in v ospredju so ostali le favoriti za končno zmago, ki so v večini ob sebi imeli pomembnejše pomočnike.

Dolgo časa smo danes čakali, da se je oblikoval beg. Šele po 40 kilometrih se je iz glavnine odcepilo 14 kolesarjev, ki so si skušali privoziti dovolj veliko prednost pred zaključnimi vzponi. A glavnina jim danes ni pustila veselja, ves čas jih je držala na varni razdalji in jih ob začetku vzpenjanja naposled tudi ujela.

Tempo na klancih je bil hud, saj so favoriti na prvih dveh vzponih skušali čim bolj zredčiti glavnino in osamiti konkurente. Število kolesarjev v skupini je padalo iz metra v meter, 22 kilometrov pred ciljem pa je popustil tudi Lukas Pöstlberger (Bora-hansgrohe), ki je pretekle štiri dni nosil rumeno majico.

Favoriti so zadnja dva vzpona začeli pod taktirko Movistarja, ki je danes upal na uspeh Alejandra Valverdeja, in Astane Premier-Tech, ki je skušala Alexeya Lutsenka utrditi v virtualnem vodstvu.

Slabe tri kilometre pred ciljem so se začeli poskusi napadov od daleč. Prvi je poskusil David Gaudu (Groupama-FDJ), nato je pospešil še Sepp Kuss (Jumbo-Visma), a nihče ni bil uspešen. V zadnji kilometer je tako skupina zapeljala skupaj in začelo se je taktično spogledovanje.

Miguel Angel Lopez (Movistar) je navil tempo proti ciljni črti in skušal pripraviti teren za napad Valverdeja, a delo Kolumbijca je sprva izkoristil Tao Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers). Britanec je 200 metrov pred koncem potegnil proti ciljni črti in konkurente izzval v šprintu.

Danes je bil najmočnejši Valverde, ki je brez težav pokril napad Geoghegan Hart, ga pred ciljno črto obšel, si vzel celo čas za pogled preko rame in nato zmagoslavno dvignil roke v zrake. Španec se pri 41. letih veseli druge etapne zmage na Kriteriju Dauphine, prvo je dosegel že leta 2008.  

Lukas Pöstlberger je po izgubi stika z glavnino povsem popustil in v cilj prišel osem minut za zmagovalcem. Poslavlja se od majice vodilnega, ki jo je oblekel Alexey Lutsenko. Kazahstanec ima osem sekund prednosti pred moštvenim kolegom Ionom Izagirrejem (Astana-Premier Tech) in še štiri več pred Wilcom Keldermanom (Bora-hansgrohe).

Prejšnji članekSe nam obeta presenetljiv prestop? Ineos Grenadiers izrazili zanimanje za Bennetta
Naslednji članekDirka Po Sloveniji nadaljuje tradicijo domišljenih pokalov za zmagovalce etap