Adamu Yatesu kraljevska etapa, Remcu Evenepoelu rdeča majica

Adam Yates je na zadnji etapi UAE Toura popravil vtis in prvi osvojil Jabel Hafeet. Vseeno pa je bila to precej slaba tolažba, saj je ekipa UAE Emirates po dveh uspešnih letih ostala brez domače dirke, zanje ene pomembnejših v sezoni. Pod njo se je tokrat podpisal Remco Evenepoel.

Strmine Jabel Hafeeta so pričakovano postregle z odločilnimi boji med favoriti za končno zmago. Tokrat je bil najbolj poskočen Adam Yates (UAE Emirates), ki ima za seboj sicer precej slabo dirko, a je danes vsaj nekoliko oblažil razočaranje.

Britanec je v zadnjih kilometrih dokazal, da mu arabski vzponi odgovarjajo. Bil je z naskokom najmočnejši kolesar, a na njegovo žalost je v preteklih etapah izgubil preveč časa, da bi se lahko zavihtel na vrh skupnega seštevka.

Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step) je uspešno nadzoroval izgube in v cilj prišel 10 sekund za zmagovalcem, s tem pa poskrbel, da je rdeča majica ostala na njegovih ramenih.

Odločilno potezo dneva smo videli 6 kilometrov do cilja, ko je na pedala stopil prav Adam Yates, s seboj pa v lov za begom potegnil še Remca Evenepoela in Seppa Kussa (Jumbo-Visma).

Trojica se je kmalu razbila, saj je odpadel član Jumbo-Visme, v ospredju pa sta ostala le Yates in Evenepoel. Član UAE Emiratesov se je trudil streti Belgijca, kar mu je 3 kilometre do cilja tudi uspelo. Evenepoel je zaostal, a še vedno ohranjal dovolj visok tempo, da zaostanek ni bil prevelik.

Yates se je trudil pridobiti čas, a kmalu je bilo jasno, da zaostanka v skupnem seštevku ne bo nadoknadil. Cilj je tako postala vsaj uvrstitev na oder za zmagovalce, kjer sta pred etapo kraljevala Luke Plapp (Ineos Grenadiers) in Pello Bilbao (Bahrain Victorious).

Ob prehodu v cilj je Yates začel odštevati čas. Dvojica v ozadju je stiskala zobe in skušala rešiti svoje mesto v skupnem seštevku. Na koncu je šlo na tesno, zelo tesno. Plapp je za vsega sekundo zadržal drugo mesto, medtem ko je Bilbao za le tri sekunde moral tretje mesto predati Britancu.

Skupno zmago je prepričljivo osvojil Evenepoel, ki je imel pred drugim Plappom kar 59 sekund prednosti. Mladi Belgijec je tako izpolnil pomemben cilj, ki mu bo lepa popotnica v nadaljevanje sezone, kjer se bo osredotočil predvsem na Dirko po Italiji.

Prejšnji članekTratnik in Mohorič danes na pomoč svojima šprinterjema
Naslednji članekJumbo-Visma znova dokazala moč z dvojno zmago, Mohorič do tretjega mesta