Za kolesarje na najvišjem nivoju je samoumevno, da imajo do kalorije natančno določen jedilnik. Vsak odvečen gram se ob nabiranju kilometrov in premagovanju “višincev” še kako pozna. To velja predvsem v času dirk, a za veliko večino tudi v obdobju, ko najtežjih preizkušenj ni na koledarju. No, ne čisto za vse. Ena od izjem je Geraint Thomas.
Veteran iz Walesa, ki je letos na predzadnji etapi dirke po Italiji ostal brez rožnate majice, je spregovoril o oddihu, ki si ga je privoščil pred začetkom priprav na sezono 2024. Presenetil je z besedami, da je kolesarstvo povsem odmislil in užival v “normalnem” življenju, v katerega sodi tudi kakšen kozarec alkohola.
“Iskreno, v zadnjih dveh tednih sem bil pijan 12 od 14 dni. Odkar sem se vrnil v Cardiff, je povsem noro. Vsakič me nekdo od prijateljev pokliče in vpraša, ali bi si želel dobiti na večerji ali v pubu,” je za The Times priznal med britanskimi navijači izjemno priljubljeni Geraint Thomas.
Kot je razkril, alkohola sicer – razen redkih priložnosti – ni na njegovem meniju: “V času dirk ne pijem, razen občasen kozarec za proslavitev določenega uspeha. V času med sezonama pa se rad sprostim. Zagotovo je moja alkoholna toleranca na začetku nizka, ampak zdaj sem v kar dobri kondiciji. To je moj način za socializiranje. Potrebujem občutek normalnosti, ki ga v času dirk ni.”
Kaj bi bilo, če bi bilo …
Čeprav daleč od običajne, se zdi, da taktika sproščanja Thomasu še kako ugaja. Pri 37 letih je namreč še vedno v vsaj širšem kolesarskem vrhu, kar je potrdil z drugim mestom na Giru, ko je uspešno branil rožnato majico vse do 20. etape, gorskega kronometra na Svetih Višarjah.
“Na vrhu (Svetih Višarij, op. a.) sem si želel biti kjerkoli drugje, samo ne tam. Občutek je bil grozen. Toliko časa sem uspešno branil rožnato majico, v kateri je na koncu proslavljal Roglič. Tako blizu sem bil, da se nisem mogel znebiti občutka, kaj bi bilo, če bi bilo …”