Zvezdniška zasedba na dirki na Mont Ventoux

Mont Ventoux bo v začetku avgusta gostil prav posebno dirko. Prvič je bila predstavljena lani in požela veliko zanimanja med kolesarji in gledalci. Letos bo na štartu še veliko bolj zvezdniška zasedba.

Vzpon na Mont Ventoux velja za enega najznamenitejših v svetu kolesarstva. Redno je vključen na Dirko po Franciji, letos je bil del Dirke po Provansi, lani pa je dobil svojo lastno dirko. Gre za 180 kilometrov dolgo preizkušnjo, ki se konča z 21-kilometrskim vzponom.

Letos na Ventoux kar dvakrat

Lani sta zaključni vzpon skupaj odpeljala Romain Bardet in Jesus Herrada. Na koncu je bil močnejši slednji, ki se je člana Ag2r La Mondiala otresel v zadnjih 400 metrih. Oba kolesarja bosta na štartu tudi letos, a v pelotonu bosta imela veliko večjo konkurenco.

Lani je na vrhu Mont Ventouxa slavil Jesus Herrada. vir: twitter

Letošnja trasa je nekoliko spremenjena od lanske. Kolesarji se na Mont Ventoux ne bodo podali le na koncu dneva, pač pa že enkrat prej. Prvič bodo v klanec zagrizli po 90. kilometrih vožnje, a se ne bodo povzpeli povsem na vrh. Šest kilometrov pod vrhom vzpona bodo zavili v dolino in nadaljevali s krogom okoli Mont Ventouxa, nato pa se bodo v zadnjih 21. kilometrih zopet udarili na vzponu, tokrat povsem do vrha. Kolesarji bodo skupaj premagali več kot 4000 višinskih metrov.

Na štartu mnogi kolesarji World Toura

Kot že omenjeno, bo letos na štartu veliko močnejša zasedba kot lani. Poleg Bardeta in Herrade so svoj nastop potrdili še Richie Porte, Miguel Angel Lopez, Leon Luis Sanchez, Fabio Aru, Giulio Ciccone, Nairo Quintana, Pierre Latour in Tony Gallopin. Slovenci svojih predstavnikov ne bomo imeli.

Dirka predstavlja uvod v francoski del sezone dirkanja. Jutri se bo namreč pričela pričela tridnevna dirka Tour de l’Ain, kjer bodo nastopili skoraj vsi kandidati za skupno zmago na Tour de Francu.

Svojo udeležbo je že potrdila ekipa Jumbo-Visme, ki bo na dirko poslala identično ekipo kot na Tour. Tri dni se bo v Franciji torej potil tudi Primož Roglič, gledalci pa bomo sploh prvič videli skupni nastop vseh treh kapetanov – Rogliča, Toma Dumoulina in Stevena Kruijswijka.

Na štartu Tour de l’Aina bodo zagotovo tudi Egan Bernal, Nairo Quintana, Fabio Aru, Richie Port in Sam Oomen. Pričakovati pa gre, da se bodo nabor prvokategornikov še povečal.

Prejšnji članekBrata Yates se spogledujeta z odhodom
Naslednji članekUradno: Chris Froome po sezoni zapušča Ineos