Zmagovalec moške klasike zaslužil 16-krat več kot zmagovalka ženske izvedbe

Minuli konec tedna so se v Belgiji odvile prve spomladanske klasike, ki so iz »zimskega spanca« zbudile številne kolesarje. Dirki sta bili sprejeti z veliko navdušenja, po koncu dogodka pa so na dan prišli nekoliko manj pozitivni podatki, ki razkrivajo, da so razlike med spoloma v kolesarstvu še vedno gromozanske.

Že vrsto let se opozarja na neenakost kolesarjev in kolesark. Moško kolesarjenje je uveljavljeno že nekaj stoletij, medtem ko se žensko šele prebija v ospredje. V zadnjih letih se razlike manjšajo in treba je priznati, da so bili storjeni koraki v pravo smer, a prepad med moškimi in ženskami je še vedno velik.

Kruto realnost razkriva nagradni sklad dirke Omloop Het Nieuwsblad, ki se je odvila v soboto. Zmagovalec moške preizkušnje Davide Ballerini je za zmago prejel 16 000 €, na drugi strani pa je Anna van der Breggen za svoj uspeh prejela le 1025 €.

Nizozemka je torej za zmago prejela kar 16-krat manj denarja kot njen moški kolega. Čeprav nagrade z dirk v svetu kolesarstva še zdaleč ne predstavljajo glavnega vira dohodka kolesarjem, pa se preko njih odražajo številne pomembne dileme moderne dobe športa.

Pogost argument organizatorjev, ki razpisujejo nagradni sklad, je, da ženske dirke pred televizijske zaslone privabijo manjše število gledalcev. Za Omloop Het Nieuwsblad tega ne moremo trditi, saj je na Nizozemskem, ki predstavlja velik del gledalcev, gledanost ženske dirke presegla gledanost moške izvedbe. Podatki Nizozemcev razkrivajo, da je žensko dirko gledalo skoraj dvakrat več (330 tisoč) gledalcev kot moško preizkušnjo (170 tisoč).

Prejšnji članekMads Pedersen postal zmagovalec Kuurne-Bruselj-Kuurne
Naslednji članekPogačar tri leta pred iztekom obstoječe pogodbe podpisal novo