Zlomljeno krmilo Van der Poelu preprečilo borbo za zmago

Mathieu van der Poel je na torkovi dirki Le Samyn veljal za enega glavnih favoritov. Nizozemcu je kazalo zelo dobro vse do zadnjega kilometra in pol, ko se mu je zlomilo krmilo in sanj o zmagi je bilo konec.

Tehnične težave so v svetu kolesarstva pogoste, a le redko vidimo, da kolesar ostane brez dela krmila. Na presenečenje vseh se je to včeraj zgodilo Mathieu van der Poelu, ki je na zadnjem tlakovanem odseku dneva ostal brez desnega dela krmila.

Van der Poel je po tekmi obžaloval zamujeno priložnost, saj je bil do zadnjih 1500 metrov povsem v ospredju in v idealnem položaju za napad na zmago. Vsaj delni obliž na njegovo rano je bila zmaga klubskega kolega Tima Merliera (Alpecin-Fenix).

Nizozemski kolesar je na zadnjem tlakovanem odseku dneva napadel skupaj s Florianom Senechalom (Deceuninck-Quick Step). Dvojica si je privozila nekaj metrov prednosti in izgledalo je, da gre za zmagovalno akcijo.

Nato pa je sledila težava. Van der Poelovo krmilo se je zlomilo, za kar naj bi bila po nekaterih podatkih kriva premočno zategnjena zavorna ročka.

Nizozemec se je sicer dolgo časa trudil, da ga težava ne bi zmotila. Sprva je z roko skušal ohraniti krmilo v nevtralnem položaju, le nekaj metrov kasneje pa smo lahko videli, kako je ob cesto odvrgel desni »drop« krmila.

Van der Poel se je nato sprijaznil z usodo in se podredil ekipnemu uspehu. Uspel je nevtralizirati nekaj napadov konkurence in tako omogočil skupinski šprint, v katerem je slavil njegov moštveni kolega.

»Še vedno sem se počutil dobro, a nisem uspel proizvajati dovolj moči, saj se mi je na dolgem tlakovanem odseku zlomilo krmilo,« je po dirki povedal 26-letnik

»Zaradi tega nisem mogel izpeljati načrta. Tako sem takoj sporočil ekipi, da se bom odzival na vse napade ter da naj se Merlier osredotoči na šprint. Nato sem storil vse, kar sem lahko, da paraliziram skupino in zelo sem vesel, da je Tim uspešno zaključil

»Bilo je nekoliko neumno, da sem moral igrati vlogo ‘motilca’, a drugače ni šlo. Z normalnim krmilom bi seveda ostal v skupini.«

Van der Poel je dirko končal na 37. mestu, le 16 sekund za zmagovalcem.

Prejšnji članekTrofeo Laigueglia: Mohorič v ožjem krogu favoritov, pomagal mu bo Novak
Naslednji članekTrofeo Laigueglia: Mollema s samostojnim pobegom do zmage, Mohorič 16.