Zlato kolo prepričljivo osvojil Remco Evenepoel, Pogačar na tretjem mestu

Ob koncu leta se tradicionalno podeli Zlato kolo najboljšemu kolesarju minule sezone. Letos je prestižna nagrada v moški kategoriji romala v roke Remca Evenepoela, med dekleti pa je bila najboljša Annemiek van Vleuten.

Revija Velo Magazine je znova zbrala glasove kolesarskih novinarjev in podelila prestižno nagrado Zlato kolo. S strani 29 izbranih novinarjev je največ točk, kar 139, prejel Remco Evenepoel.

Kolesarski svet si je v večini enoten, da je Evenepoel zasluženo prejel Zlato kolo. Za seboj ima izvrstno sezono, v kateri je zbral kar 15 zmag. Med njimi najbolj izstopajo zmage na Liege-Bastogne-Liege, Dirki po Španiji in seveda naslov svetovnega prvaka.

Drugo mesto je, na presenečenje mnogih, predvsem slovenske javnosti, zasedel še en Belgijec Wout van Aert. Član Jumbo-Visme je zbral 88 točk, štiri več od tretjeuvrščenega Tadeja Pogačarja.

Presenetljivo je Jonas Vingegaard, zmagovalec Dirke po Franciji, zasedel šele četrto mesto. Prvič od leta 1992, ko so podelili prvo Zlato kolo, se je tako zgodilo, da zmagovalca največje dirke na svetu ni med najboljšo trojico.

Med nominiranimi kolesarji je bil letos tudi Primož Roglič, ki so mu novinarji podelili eno točko. To ga je uvrstilo na 10. mesto.

Oba najboljša slovenska kolesarja sta v preteklosti že osvojila prestižno nagrado. Primož Roglič je Zlato kolo prejel leta 2020, Tadej Pogačar pa leto dni kasneje.

Annemiek van Vleuten kraljica ženske karavane

Pri dekletih resne dileme o nagrajenki ni bilo. Serijska zmagovalka Annemiek van Vleuten je prepričljivo zmagala v točkovanju za Zlato kolo in tako postala prva ženska v zgodovini, ki je prejela nagrado. V preteklosti so se namreč moški in dekleta potegovali za isto nagrado, letos pa so podeljevalci ustvarili tudi žensko kategorijo.

 Nizozemka je na svoj račun zbrala 145 točk in tako prepričljivo premagala Lotte Kopecky, ki je na drugem mestu zbrala 60 točk. Tretja je bila Pauline Ferrand-Prevot, ki je v minuli sezoni navduševala na gorskem in gravel kolesu.

Prejšnji članekBoj do zadnjega dne: Dirka po Franciji se bo leta 2024 končala v Nici z vožnjo na čas
Naslednji članekEkipe predstavljajo nove drese za prihajajočo sezono