Zeeman: Roglič na Grand Tour še nikoli ni prišel tako slabo pripravljen

Slovenski navijači smo se v ponedeljek razveselili novice, da bo Primož Roglič branil zmago na Dirki po Španiji. V lov po rekordno četrto zaporedno zmago pa po besedah športnega direktorja Merijna Zeemana odhaja slabše pripravljen kot kadarkoli prej.

Za Primožem Rogličem so težki tedni. Padec na Dirki po Franciji je bil hujši, kot je sprva kazalo, nadaljevanje dirkanja pa je pomenilo, da telo potrebuje več časa za popolno okrevanje. Prav časa pa je Slovencu najbolj primanjkovalo.

V mesecu dni je telo okrevalo do te mere, da Roglič lahko zopet dirka. Odločil se je, da odpotuje v Španijo in še četrto leto zapored skuša sezono rešiti na Vuelti. A če je v preteklih letih na dirko prišel dobro pripravljen, je letos zgodba drugačna.

Najpomembnejše je, da je nared za začetek dirke. Čeprav se še ni povsem znebil bolečine, je želel sprejeti izziv nastopa,” je pojasnil Merijn Zeeman.

Nizozemec opozarja, da se Roglič na dirko podaja brez prave priprave. Ves čas je bil namreč posvečen okrevanju, zato je tudi izpustil višinske priprave, ki jih vedno opravi pred največjimi dirkami.

Ne vemo, kaj je mogoče, saj je bila njegova priprava daleč od optimalne. Bil je osredotočen na okrevanje, tako mentalno kot psihično. Ko je dobil zeleno luč za treniranje, je znova našel pravi ritem. Ni pa bil na višinskih pripravah.”

To nikakor ni običajen pristop na Grand Tour. A gre za posameznika izjemnih sposobnosti. Seveda je nekaj dvomov glede njegovega nastopa, a smo vseeno samozavestni. Predvsem zato, ker se Primož vedno uspe vrniti,” je podporo svojemu varovancu izrazil 43-letnik.

Jumbo-Visma je zadnje dni izkoristila za skupinske treninge. V ospredju je bila predvsem ekipna vožnja na čas. (vir: twitter)

O stanju pred dirko je na tiskovni konferenci spregovoril tudi Roglič sam. Priznava, da telesno še ni na najvišjem nivoju, saj občasno še čuti posledice padca. A kot smo že vajeni od njega, poudarja, da če je na štartu dirke, se bo boril za zmago. V nasprotnem primeru ga v Španiji ne bi bilo.

“Stanje je že veliko bolje, kot je bilo. Sem Okreval. Malo sicer še čutim bolečine. Bomo videli, kako bo. Sedaj sem tu, kar pomeni da sem pripravljen.”

Roglič bo imel tudi v času dirke na voljo še nekaj dni za okrevanje in dvig forme. Na uvodnem ekipnem kronometru bo sicer moral dati vse od sebe, a naslednje etape so precej lahke in bo v prvi vrsti moral le priti do cilja.

V ponedeljek ga tudi čaka dodaten prosti dan, ki bo zagotovo prišel prav. Šele šesta etapa bo Slovencu predstavljala prvi pravi preizkus, ko se bo dan končal z vzponom na vzpon prve kategorije.

Prejšnji članekLotto Soudal z odnosom do mladega talenta pljunil samemu sebi v skledo
Naslednji članekDirka po Španiji: Štartni časi ekipne vožnje na čas