Zaščitne maske se vračajo na Dirko po Franciji

V duhu povečanega števila okužb s Covidom-19 na nedavno minuli Dirki po Italiji so organizatorji Dirke po Franciji sklenili, da zaostrijo zdravstvene protokole. Člani ekipe kot vsi predstavniki medijev bodo morali v času dirke nositi zaščitne maske.

Če je še pred dobrega pol leta kazalo, da je Covid-19 končno stvar preteklosti in se kolesarstvo lahko vrne v stare tire, je Dirka po Italiji razkrila, da so kolesarji še vedno le korak stran od okužbe.

Številni odstopi na italijanski dirki, med drugimi tudi odhod tedaj vodilnega Remca Evenepoela, so pri organizatorjih ostalih dirk prižgali alarme. ASO, ki stoji za Dirko po Franciji, je tako slab mesec pred začetkom francoske pentlje izdal nova navodila glede zajezitve Covida-19 na dirki.

Kolesarji bodo morali v času podpisovanja štartne liste in nabiranja na štartni črti nositi obrazne maske. Te bodo lahko odstranili tik pred začetkom etape, kot smo to videli že v preteklih letih.

Kot poroča Reuters bodo zaostrena pravila veljala tudi za predstavnike medijev in povabljene goste. Za spremembo od preteklih let bo tokrat dostop do klubskih avtobusov dovoljen, a vsi, ki se bodo tam lahko gibali, bodo mogli imeti nameščeno zaščitno masko.

Kolesarjem je prav tako prepovedano podpisovanje avtogramov, gostje in novinarji pa se z njimi ne bodo smeli fotografirati in bodo mogli ves čas držati ustrezno razdaljo.

”Ne hodite preblizu gledalcev – varnostna razdalja, brez fotografiranj, brez avtogramov,” je zapisano v uradnem dokumentu, ki so ga prejele ekipe in medijske hiše.

”Vsem članom ekipe: Spoštujte omejevanje stikov – ohranite stike znotraj mehurčka dirke. Ne jejte zunaj. Ohranjajte razdaljo znotraj hotela.”

Leta 2021 smo se pošteno nagledali zaščitnih mask, tudi na odru za zmagovalec. (vir: twitter)

Kolesarji se z ukrepi strinjajo in v njih ne vidijo težav. Že na Kriteriju Dauphine, ki poteka pravkar, smo lahko videli, da kolesarji nosijo zaščitne maske in se tako varujejo pred morebitno okužbo.

”Še vedno sem previden. Morda je to nekoliko preveč, a moramo ostati pozorni. Raje imam to, kot da izpustim Dirko po Franciji,” je povedal Julian Alaphilippe in razkril, da je bil edini posameznik z zaščitno masko na letalu, ko je letel na štart Kriterija Dauphine.

”Morda so omejitve nekoliko prehude, a resnično si želim nastopiti na Touru,” je še dodal.

Podobnega mnenja je tudi David Gaudu, ki bo v Franciji prvi adut Groupame-FDJ. Tudi on raje pred in po vsaki etapi natakne zaščitno masko, kot da se predčasno poslovi od dirke.

”Ne moti me, dokler varujemo svoje zdravje. Raje nosim masko kot da znova zavlada panika zaradi epidemije in vidimo kolesarje zapuščati dirko zaradi Covida-19,” je bil jasen Francoz.

Prejšnji članekPretkani Julian Alaphilippe izkoristil delo tekmecev in se okitil z etapno zmago
Naslednji članekSteven Kruijswijk po padcu na Kriteriju Dauphine ostal brez nastopa na Dirki po Franciji