Zaključni kronometer Dirke po Franciji 2024 se bo začel v Monaku

Kolesarji se bodo leta 2024 za končno zmago na Dirki po Franciji pomerili vzdolž Azurne obale. Zaključni kronometer se bo namreč začel v Monaku, končal pa v Nici.

Prekli teden so organizatorji Dirke po Franciji razkrili, da se bo leta 2024 Dirka po Franciji prvič v zgodovini končala izven Pariza. Čast gostitve zadnje etape je pripadla Nici, sedaj pa so razkrili tudi mesto začetka kronometra, s katerim se bo končala dirka leta 2024.

Najboljši kolesarji sveta se bodo na progo podali v Monaku. Kneževina, ki predstavlja dom mnogim tekmovalcem na dirki, se tako na Dirko po Franciji vrača po 15 letih. Nazadnje je bila v dirko vključena leta 2009, ko je na ulicah Monaka kronometer osvojil Fabian Cancellara.

Kronometer se bo leta 2024 tako odvil vzdolž Azurne obale. Kakšna točno bo videti trasa in kako dolga bo, bo razkrito v prihodnje, organizator je za zdaj razkril le štartno in ciljno mesto. Mesti sta med seboj oddaljeni 21 kilometrov, zato lahko pričakujemo približno toliko dolg kronometer.

V Monaku živijo tudi najboljši slovenski kolesarji. Primož Roglič, Tadej Pogačar in Matej Mohorič so se že pred leti preselili v kneževino. (vir: twitter)

Navijače na francoski rivieri čaka poslastica ob zaključku Dirke po Franciji 2024. Velika pentlja se bo prvič v zgodovini končala daleč od Pariza, saj bo prestolnica takrat skrbela za zadnje detajle pred začetkom olimpijskih iger,” so povedali predstavniki organizatorjev.

Tako kot Nica ima tudi Monako dolgo zgodovino z Dirko po Franciji. Ta se je začela leta 1939 in nadaljevala v 50. in 60. letih preteklega stoletja, ko je Stade Louis II gostil boje kolesarjev na peščeni stezi, ki je sedaj že izginila. Wim van Est, Raphael Geminiani in Jacques Anquetil so tam teptali zemljo veliko preden so Thierry Henry, David Trazeguet in Kylian Mbappe tam dosegli prvi zadetek.”

“Dirka po Franciji kneževine ni obiskala vse od velikega začetka leta 2009, ko je Fabian Cancellara osvojil uvodni kronometer, z Albertom Contadorjem – ki je tri tedne kasneje osvojil dirko – na drugem mestu. Ob naslednjem obisku bi zaključni kronometer lahko odločal o usodi rumene majice. Prvič po 35 letih, vse od dvoboja LeMond-Fignon leta 1989.”

Prejšnji članekTadej Pogačar slavil zmago na kriteriju v Madridu
Naslednji članekBivši britanski olimpijec osumljen posilstva in napada