Zadnji dan Vuelte namenjen šprinterjem in proslavi rdeče majice

Danes je na sporedu zadnje dejanje letošnje Dirke po Španiji. Kolesarje čaka 96 kilometrov dolga etapa, ki se bo zaključila v Madridu. Pričakuje se šprint večje skupine. Skupno zmago potrjuje Belgijec Remco Evenepoel.

Medtem, ko bodo kolesarji za skupni seštevek lahko mirno preživeli zadnji dan tritedenskega kroga po Španiji, bo šprinterje v zaključku čaka hud boj za etapno zmago.

Kolesarji se bodo po uvodnih kilometrih v okolici Madrida podali v mesto, kjer bodo devetkrat prevozili 5,8-kilometrski krog. Tri in pol kilometre pred ciljem jih čaka 180-stopinjski ovinek, dober kilometer kasneje pa oster desni ovinek, kjer se bo skupina najverjetneje močno raztegnila.

To bi že lahko bil eden odločilnih trenutkov v boju za etapno zmago, čeprav je zaključna ravnina precej dolga in še omogoča popravljanje položaja. Po prehodu krožišča kolesarje do ciljne črte vodi 1,1 kilometra dolga ravnina, zato bi moral skupinski sprint potekati brez večjih zapletov.

(vir: twitter)

Lanska izvedba Vuelte se ni končala v španski prestolnici, temveč s kronometrom v Santiagu de Compostela. Primož Roglič, ki je letos na žalost odstopil,je zmagal tako v etapi kot v skupnem seštevku. Letošnjo dirko bo kot edini Slovenec končal Jan Polanc, ki bo osvojil 12. mesto v skupnem seštevku. To bo njegov drugi najboljši rezultat v karieri, po tem ko je leta 2017 ob izjemni etapni zmagi na Etni, na Dirki po Italiji dosegel 11. mesto v skupnem seštevku.

Temperature bodo danes znova zelo visoke, vremenoslovci napovedujejo okoli 35 stopinj, vendar v sprinterski etapi to ne bi smelo imeti prevelikega vpliva. Napovedan je tudi jugovzhodni veter, ki pa v središču mesta ne igra tako veliko vloge.

Prvi favoriti za etapno zmago so zagotovo Mads Pedersen (Trek Segafredo), ki je na letošnji dirki dosegel že 3 zmage, Tim Merlier (Alpecin-Deceuninck) , Kaden Groves (BikeExchange-Jayco), Pascal Ackermann (UAE Emirates)in Danny van Poppel (BORA – hansgrohe).Svojo priložnost bi lahko iskalitudi Fred Wright (Bahrain Victorious), Mike Teunissen (Jumbo-Visma) in Davide Cimolai (Cofidis).

Prejšnji članekRemco Evenepoel potrdil končno zmago; Carapaz še do tretje etapne zmage
Naslednji članekEvenepoel tudi uradno zmagovalec Dirke po Španiji