Za Thibauta Pinota bo sezona 2023 zadnja med profesionalci

Thibaut Pinot je presenetil kolesarsko javnost in med predstavitvijo ekipe Groupame-FDJ za novo sezono, naznanil, da bo slednja njegova zadnja med profesionalci. Ob koncu leta bo kolesarstvu pomahal v slovo.

Večni veliki francoski up Thibaut Pinot se pripravlja na zadnjo sezono kariere, v kateri želi predvsem uživati in jo končati na najlepši možen način. Na dirkah bo v prvi vrsti skušal pustiti dober vtis in po poti priti do še zadnjega odmevnega rezultata.

Že nekaj časa je jasno, da bo v prihajajoči sezoni njegov glavni cilj Dirka po Italiji, kjer pa se ne bo podal v boj za skupno zmago. Lovil bo predvsem etapne zmage in tako skušal obogatiti svoj bogati življenjepis.

Francoz je predstavitev ekipe, na kateri se navadno podrobneje razkrijejo načrti glavnih zvezdnikov, izkoristil za napoved svoje upokojitve. Kolo bo postavil v kot ob koncu leta 2023, ko bo star 33 let.

Gre za odločitev, ki sem jo skrbno premislil v zadnjih letih,” je povedal nekdanji zmagovalec Dirke po Lombardiji.

Veselim se novih stvari, ki jih bom lahko odkril po karieri, a prav tako sem navdušen nad dirkanjem v zadnjem letu kariere.”

Tretje mesto na Dirki po Franciji leta 2014 je napovedovalo veliko. Želje Francoza pa se žal niso nikoli uresničile. (vir: Twitter)

Pinot je v pogovoru za L’Equipe razkril, da je ideja o upokojitvi začela rasti že leta 2021, ko se je boril z bolečinami v hrbtu. Vse od tedaj se ni uspel vrniti na stare tirnice in prišel je čas, da konča kolesarsko pot.

“Takrat sem ugotovil, da postaja težko, da se staram. Na kar nekaj točkah sem razmišljal, da bi prenehal.”

“Če se vrnem še nekoliko nazaj, sem o tem začel razmišljati že v obdobju karantene. Takrat se mi je prvič zdelo, da vidim pravega sebe. Šlo je za ‘prisilne počitnice’, brez stresa, brez pritiska, brez dirkanja. Takrat sem se začel spraševati o dejstvu, da živim prehitro življenje in ne uspem izkoristiti določenih trenutkov.”

“Karantena je potrdila, da lahko uživam v življenju po kolesarstvu,” je še povedal Pinot, ki se več kot očitno veseli konca kariere.

A še predno se dokončno poslovi od karavane, ga čaka dolga sezona, ki jo bo začel 1. februarja na dirki Etoile de Besseges. Mesec kasneje ga čaka Tirreno-Adriatico, nato pa se bo na nekaj manjših francoskih dirkah pripravljal na Dirko po Italiji. Formo bo nazadnje izpilil še na Dirki po Romandiji, preden se dokončno odpravi na italijansko pentljo.

Prejšnji članekRemco Evenepoel o Primožu Rogliču: “Na Giru bo najboljši kolesar za Grand Toure”
Naslednji članekKatera ekipa je najbolje izkoristila prestopni rok?