Würtz Schmidt najmočnejši med ubežniki, Pogačar na pragu skupne zmage

Šesta etapa Tirreno-Adriatica je pripadla ubežnikom. Med peterico, ki je v ospredju zdržala do cilja, je bil najmočnejši Mads Würtz Schmidt. Tadej Pogačar je v cilj prišel z glavnino in uspešno zadržal prednost v skupnem seštevku.

Po dveh izjemno zahtevnih dneh je karavano danes čakala nekoliko lažja etapa. Možnosti za zmago so šprinterjem odnesli ubežniki, ki so izkoristili neodločnost glavnine in se v zaključku za prestiž udarili med sami.

Ubežno skupinico so danes že zgodaj izoblikovali Simone Velasco (Gazprom-RusVelo), Jan Bakelants (Intermarche-Wanty Gobert), Nelson Oliveira (Movistar), Brent Van Moer (Lotto Soudal), Emils Liepins (Trek-Segafredo) in Mads Würtz Schmidt (Israel Start-Up Nation). Šesterica si je privozila največjo prednost 6 minut in pol, ki jo je glavnina začela topiti prepozno.

Trideset kilometrov do cilja je bila prednost ubežnikov pripeljana na 3 minute in zdelo se je, da bo glavnina skupinico ujela brez večjih težav. A prave odločnosti na čelu glavnine danes ni bilo. UAE Emirates, ki so branili vodstvo Tadeja Pogačarja (UAE Emirates), pravega interesa za lovljenje niso imeli, zato so morali odgovornost na svoja pleča prevzeti ekipe šprinterjev.

Kilometri so se topili, v ozadju pa se še naprej niso uspeli dogovoriti, kdo bo »pokuril« pomočnike v lovljenju čela dirke. Prednost se je ustalila na okoli dveh minutah in pol in vse bolj je bilo jasno, da bomo danes v zaključku videli boj ubežnikov.

Osem kilometrov do cilja je ubežno skupinico izpustil Liepins, medtem ko je preostala peterica složno držala tempo vse do zadnjega kilometra. Tam je postalo jasno, da imajo zmago že v žepu in začelo se je taktiziranje.

Večino zadnjega kilometra je bil na čelu Oliveira, ki se je skušal premakniti z neugodnega položaja, a nihče izmed konkurentov ni želel zapeljati v veter. Po dolgem spogledovanju je 200 metrov do cilja le napadel Velasco, hitro pa sta se odzvala Bakelants in Würtz Schmidt. Slednji je v zaključku premogel največ moči in si uspel privoziti dolgo pričakovano zmago. Nazadnje je namreč slavil leta 2016.

Glavnina se je v cilj pripeljala dobro minuto za ubežniki. Nekateri šprinterji so kljub že izgubljeni etapi v zaključku vseeno pretegnili noge in se borili za sedmo mesto. Tega je osvojil Tim Melier (Alpecin-Fenix) pred Davidejem Ballerinijem (Deceuninck-Quick Step) in Elio Vivianijem (Cofidis).

Tadej Pogačar je v cilj zapeljal kot 25. skupaj s preostalimi favoriti v glavnini. V skupnem seštevku se pri vrhu tako ni spremenilo prav nič, naš as še vedno drži minuto in 15 sekund prednosti pred Woutom van Aertom (Jumbo-Visma). Pogačar je po današnjem dnevu že skorajšnji zmagovalec italijanske dirke. Jutri je na sporedu namreč le 10-kilometrski posamičen kronometer, kjer bo Van Aert izjemno težko nadomestil tako velik zaostanek.  

Prejšnji članekRoglič dvakrat padel in izgubil skupno zmago
Naslednji članekTirreno-Adriatico: Štartni časi vožnje na čas