Wout van Aert zaradi operacije izpušča Kriterij Dauphine

Po spomladanskih klasikah si je Wout van Aert vzel nekaj počitka in se pred Dirko po Franciji nameraval podati le še na Kriterij Dauphine. A Belgijec je pred dnevi prestal operacijo slepiča, ki mu je načrte nekoliko spremenila.

Wout van Aert (Jumbo-Visma) bo na Dirki po Franciji eden glavnih pomočnikov Primoža Rogliča. Belgijec je lani dokazal, da se odlično znajde na vseh terenih, tudi v gorah je nastopal nad vsemi pričakovanji in bil nepogrešljiv del moštva.

Letos od Van Aerta vsi pričakujejo podobno formo, a 26-letnik bo v Francijo prišel dirkaško podhranjen. Izpustiti bo moral generalko za francosko pentljo – Kriterij Dauphine. Operacija slepiča je sicer rutinski poseg in mu večjih težav ne bi smela predstavljati, a glede na časovnico okrevanja je francoska enotedenska dirka preblizu, da bi lahko na njej nastopil brez tveganja.

Dirkaške kilometre bo Van Aert nadomestil z višinskimi pripravami. V prihodnjem tednu se odpravlja v Sierro Nevado, kjer se bo pridružil moštvenim kolegom, ki tam trenirajo že nekaj dni. Po španski avanturi se bo podal še na druge višinske priprave, tokrat v francoski Tignes, kjer se Jumbo-Visma na Tour pripravlja že zadnjih nekaj let. Letos se bo v Tignesu tudi končala 9. etapa Toura.

Van Aert je bil na lanskem Touru nepogrešljiv pomočnik Primoža Rogliča. (vir: twitter)

Povsem brez tekmovalnih kilometrov se Van Aert na Dirko po Franciji vseeno ne bo podal. V svoj koledar je naknadno dodal obe preizkušnji na državnem prvenstvu, ki bosta na sporedu 16. junija (vožnja na čas) in 20. junija (cestna dirka). Van Aert je slavil na zadnjih dveh kronometrskih preizkušnjah, medtem ko državni prvak na cestni dirki še ni postal.

Van Aert se bo na Dirko po Franciji podal z minimalnimi dirkaškimi pripravami. Še manj pa jih bo imel Primož Roglič, ki je po spomeniku Liege-Bastogne-Liege sklenil, da se do francoske pentlje ne bo meril na nobeni dirki in se v Francijo poda le na podlagi treninga in višinskih priprav.  

Prejšnji članekPonoven vzlet »Žepne rakete«, Mohorič na 16. mestu
Naslednji članekVictor Lafay najmočnejši ubežnik, med kapetani vse mirno