Wout van Aert spregovoril o letošnjih ciljih

Izjemna lanska sezona Wouta van Aerta motivira, hkrati pa pri napovedih za letos ostaja previden. Najpomembnejši v novi sezoni bo dober rezultat pred domačim občinstvom na svetovnem prvenstvu v Leuvenu.

O svojih ciljih v sezoni 2021 je spregovoril eden izmed najbolj vsestranskih kolesarjev, Wout van Aert. Ciklokros sezona se sicer ni izšla čisto po načrtih, saj ga je na svetovnem prvenstvu premagal večni tekmec Mathieu van der Poel, po enotedenskem premoru pa se že pripravlja na naslednje izzive.

Sezona se s tlakovanimi klasikami začenja že konec februarja, vendar se bo Belgijec dirkama Omloop Het Nieuwsblad in Kuurne-Brussel-Kuurne s težkim srcem odpovedal, saj se bo z ekipo Jumbo-Visme udeležil višinskih priprav na Tenerifih. Te se mu namreč zdijo pomembnejše za uspešen potek naporne in ambiciozne sezone.

“Po svetovnem prvenstvu v ciklokrosu sem si vzel dober teden odmora, potem pa sem se skupaj z ekipo udeležil višinskih priprav. Letošnji cilji se hitro približujejo in pomembno je, da sem pripravljen. Vsake toliko časa se počutim utrujenega, vendar mislim, da je utrujenost samo v glavi.”

Rogličev moštveni kolega bo svojo cestno kolesarsko sezono tako začel 6. marca na Strade Bianche. Na dirko ima lepe spomine, v treh nastopih je dvakrat zasedel tretje mesto, lani pa je zmagal. Wout van Aert je eden izmed redkih kolesarjev z odlično kombinacijo moči, zmožnosti premagovanja vzponov in spretnosti na kolesu, kar je idealno za zahtevno toskansko klasiko.

Lani je bila zmagovalna poteza solo pobeg 12 km pred ciljem. (vir: Twitter)

Eden izmed najuspešnejših kolesarjev lanskoletne sezone na svoje izjemne uspehe vseeno gleda s kančkom kritike. Drugo mesto na Dirki po Flandriji, cestni in kronometrski preizkušnji na svetovnem prvenstvu ga motivirajo, hkrati pa ostaja pri nekaterih željah previden.

“Letošnji cilj je doseči nivo lanskoletne sezone, kjer sem dosegel vse zastavljene cilje. Letošnji cilji so še višji, vendar se hkrati zavedam, da bo težko preseči lansko sezono. Zadovoljen bi bil, če bi vsako leto svoje profesionalne kariere osvojil spomenik ter etapo na Touru.”

Na Touru go bo potreboval tudi Primož Roglič (vir: Twitter)

Van Aert bo imel na olimpijskih igrah v Tokiu vlogo kapetana v belgijskem moštvu. Raje kot na cestno kolesarsko preizkušnjo pa se bo osredotočil na kronometer.

“Letošnja cestna trasa je zelo težka. Mislim, da imam več možnosti za medaljo na kronometrski preizkušnji.”

Zagotovo najpomembnejši cilj letošnje sezone pa je svetovno prvenstvo v Flandriji. Možnosti za zmago pred domačim občinstvom so za Belgijca pomembnejše od spomladanskih klasik, Toura in celo olimpijskih iger.

Trasa letošnjega svetovnega prvenstva v Leuvenu (vir: Twitter)

“V letošnji sezoni imam tri poglavitne cilje, vendar, če moram izbirati, za katerega sem najbolj pripravljen, je to zagotovo svetovno prvenstvo v Leuvenu. Trasa je klasična, z manjšimi vzponi in tlakovci, zato mislim, da imam možnost za dobro uvrstitev. Osvojiti si želim tudi spomladansko klasiko in pomagati ekipi na Touru, vendar je svetovno prvenstvo prioriteta.”

“Moj karierni cilj je, da vsako leto osvojim nekaj novega. To je bil tudi eden izmed razlogov, da poleg ciklokrosa tekmujem tudi v cestnih disciplinah. Rad imam nove cilje in izzive.”

Prejšnji članekKVIZ: Kako dobro poznate Tadeja Pogačarja?
Naslednji članekRichard Carapaz trenira skoraj 5000 metrov nad morjem