Wout van Aert mora zaradi predčasne prekinitve pogodbe plačati 660 000 evrov odškodnine

Belgijsko delovno sodišče je odredilo, da mora Wout van Aert plačati 660 000 evrov svojemu nekdanjemu športnemu direktorju Nicku Nuyensu. Razlog za kazen je predčasna prekinitev pogodbe Van Aerta z nekdanjim moštvom, ki mu je omogočala odhod k Jumbo-Vismi.

Leta 2018 je imel Wout van Aert še 15 mesecev trajajočo aktivno pogodbo z belgijsko zasedbo Verandas Willems-Crelan. Zaradi nezadovoljstva v moštvu je začel gledati drugam in ponudila se mu je možnost odhoda k Jumbo-Vismi. Tako je predčasno razdrl pogodbo in svoje talente odnesel k sedanji ekipi.

Nick Nuyens se je ravno tedaj dogovarjal o združitvi njegovega moštva z nizozemskim klubom Roompot-Nederlandse Loterij, saj sta bili obe ekipi finančno v zelo slabem položaju in bi ju le združitev lahko ohranila pri življenju. Ravno Van Aert pa je bil as v rokavu Nuyensa in po odhodu Belgijca, je združitev padla v vodo in ekipi sta morali zapreti svoja vrata.

Besni Nuyens je tedaj nemudoma napovedal tožbo proti Van Aertu. Po njegovih ocenah je bila obstoječa pogodba vredna 1,1 milijona evrov, v kar so vštete startnine, nagradni skladi in sponzorska sredstva.

Woun van Aert in Nick Nuyens skupne poti nista končala na lep način. (vir: twitter)

Novembra 2019 je delovno sodišče v Mechelenu zavrnilo pritožbo Nuyensa in Van Aerta oprostilo krivde. A 41-letnik se z razsodbo ni sprijaznil in se je nanjo pritožil. Več kot leto dni se je čakalo na morebitno poravnavo izven sodne dvorane, a do nje ni prišlo. Obe strani sta se tako ponovno srečali na sodišču, tokrat v Antwerpnu, kjer je prišlo do novega sojenja.

Po tem se bolj smeji Nuyensu, saj je sodišče odredilo, da je bila Van Aertova prekinitev pogodbe neupravičena in mora svojemu nekdanjemu šefu izplačati 662 000 evrov, na kolikor so ocenili vrednost preostanka tedanje pogodbe. Poleg tega mora belgijski kolesar pokriti celotne sodne stroške.

Zgodba pa tu še ni zaključena. Odvetnik Van Aerta je napovedal, da bo Belgijec najverjetneje vložil pritožbo na razsodbo in skušal pravico najti na vrhovnem sodišču.

»Kolikor poznam Wouta van Aerta, ne bo ostalo pri tem. To se zdi nepošteno. Obstaja velika verjetnost, da bo šlo vse skupaj na vrhovno sodišče,« je povedal odvetnik Walter Van Steenbrugge.

Wout van Aert pri Jumbo-Vismi letno prejme okoli 2,2 milijona evrov plače.

Prejšnji članekIneos Grenadiers še vsaj štiri leta na Pinarellu
Naslednji članekPhil Bauhaus upravičil vlogo favorita in prvi oblači zeleno majico