Wout van Aert in Marcel Kittel izrazila podporo Tomu Dumoulinu

V soboto je kolesarsko javnost presenetila novica, da se Tom Dumoulin za nedoločen čas poslavlja od karavane. Kmalu po objavi novice so se na družabnih omrežjih pojavila sporočila podpore Nizozemcu, med katerimi sta se pojavila tudi zapisa Wouta van Aerta in Marcela Kittla.

Najodmevnejša novica preteklega tedna je bila zagotovo Dumoulinova prekinitev kariere. Nihče izven nizozemskega moštva tega ni pričakoval, saj je Jumbo-Visma še dan pred tem objavila razpored dirk 30-letnika.

Veliko manj pa so bili nad novico presenečeni člani Jumbo-Visme. Wout van Aert je nizozemskim medijem pojasnil, da so člani moštva vedeli za Dumoulinove težave in jih zato njegov odhod ni presenetil tako močno.

»Zame je bila novica manjše presenečenje kot za zunanji svet. Menim, da je imel Tom zelo težko leto. Pred tem je bil dolgo časa odsoten zaradi poškodb, kar je pustilo tudi psihične posledice. Preteklo leto smo v ekipi opazili, da je njegov povratek vseboval veliko vzponov in padcev,« je povedal Belgijec.

Wout van Aert in Tom Dumoulin bi morala spomladi skupaj nastopati na nekaterih enodnevnih klasikah. (vir: twitter)

Dumoulin se je Jumbo-Vismi pridružil pred lansko sezono v upanju, da ponovno zažene svojo kariero. Poškodbe v času njegove kariere pri Sunwebu so namreč v nemškem moštvu napačno zdravili, zaradi česar je prišlo do spora med Nizozemcem in osebjem ekipe.

Tudi življenje pri Jumbo-Vismi se zanj ni začelo najbolje. Prve dirke je moral prestavljati zaradi trebušnih težav, nato pa je sezono prekinil koronavirus. V nadaljevanju je solidno nastopal na Dirki po Franciji, veliko slabšo pripravljenost pa pokazal na Dirki po Španiji, ki jo je nato tudi predčasno zapustil.

Van Aert upa, da bo Dumoulin v času odsotnosti našel. kar išče in se bo lahko ponovno pridružil ekipi v najboljši podobi.

»Upam, da je to odločitev, po kateri se bo vrnil še močnejši. Še vedno ostaja izjemen kolesar,« je povedal Van Aert. »Razumem pa, da je to presenečenje za mnoge ljudi

Oglasil se je tudi Marcel Kittel

Odločitev Dumoulina je komentiral tudi njegov nekdanji moštveni kolega Marcel Kittel. Dvojica je leta 2014 in 2015 skupaj branila barve Giant-Shimana, nato pa so se njune poti razšle.

Kittel je v objavi na Instagramu priznal, da Dumoulina občuduje že vrsto let, še posebej njegovo osebno moč. Poudaril je, da je prav, da Nizozemec ostaja zvest samemu sebi in se osredotoči na lastne potrebe.

»Seveda je žalostno videti, da je vzel premor od kolesarjenja, a ostal je zvest samemu sebi in si vzel čas, da ugotovi, kdo je in kaj si želi.«

Nemški šprinter ima s prekinitvijo sezone tudi lastne izkušnje. Po koncu sezone 2019, ko je propadlo njegovo tedanje moštvo Katusha-Alpecin, si je vzel štiri mesece premora od aktivne kariere. V tem času je spoznal, da ga profesionalno kolesarjenje ne veseli več, zato je zaključil kariero.

»Iz osebne izkušnje vem, kakšni so občutki in kako težko je, ko dvomiš o svojem delu in si želiš pogledati preko okvirjev trenutnega življenja in identitete. Le čas bo dal odgovore in upam, da jih Tom najde kmalu,« je še dodal.

Prejšnji članekNekdanja kolesarka Tara Gins zaradi »neprimernih fotografij« ostala brez dela športne direktorice
Naslednji članekMovistar išče kolesarje za novonastalo e-moštvo