Wout van Aert etapne zmage in svetovno prvenstvo postavlja pred lov na zeleno majico

Wout van Aert bo v sezoni 2023 eden glavnih adutov Jumbo-Visme. Koledar dirk ima že precej poln, jasno pa so določeni tudi glavni cilji sezoni. V njej bo lov na zeleno majico Dirke po Franciji postavil na stranski tir.

Belgijski zvezdnik Wout van Aert se je v preteklih letih dokazal kot najbolj vsestranski kolesar v karavani. Čeprav je prav zaradi tega izjemno cenjen, pa se zdi, da posledično na največjih enodnevnih dirkah, ki bi mu morale najbolj odgovarjati, pogosto razočara.  

Tega se zaveda tudi sam, zato je za prihodnjo sezono skoval drugačen načrt. Osredotočil se bo predvsem na najpomembnejše enodnevne preizkušnje in posledično spomladi nastopil na kakšni dirki manj. Že takoj na začetku sezone bo izpustil Omloop Het Nieuwsblad in dodaten teden namenil pripravi na Strade Bianche.

Imel bom dodaten teden za višinske priprave pred Strade Bianche. V preteklosti se je izkazalo, da so višinske priprave formula za uspeh,” je povedal Belgijec, ki bo po toskanski klasiki sezono nadaljeval na Tirreno-Adriatico in Milano-San Remo.

Milano-San Remo bo za 28-letnika prvi izmed treh spomenikov, na katerih namerava letos nastopiti. Leta 2020 ga je že osvojil, zato se bo tokrat osredotočil predvsem na preostala dva spomenika.

Glavni cilj spomladanskega dela sezone bo zmaga na Dirki po Flandriji ali Pariz-Roubaixu, branil pa se ne bi niti dvojne zmage. Gre za dirki, ki sta mu pisani na kožo in ju želi čim prej osvojiti.

Želim zmagati Flandrijo in/ali Roubaix. To so visoka, a logična pričakovanja. Zelo sem motiviran po tem, kar se je zgodilo letos,” je v pogovoru za Sporzo povedal Van Aert, ki je v minuli sezoni zaradi Covida-19 moral izpustiti Dirko po Flandriji.

Van Aert ima neporavnane račune s tlakovci Pariz-Roubaixa. (vir: twitter)

Mnogi so pričakovali, da bo Van Aert spomladansko sezono potegnil vse do četrtega spomenika sezone, a odločil se je, da na Liege-Bastogne-Liege ne bo nastopil in se bo raje posvetil pripravi na Dirko po Franciji.

“Odločitev, da ne nastopim na Liege-Bastogne-Liege je bila težka, a želim se posvetiti poletju, saj sta Tour in svetovno prvenstvo zelo blizu.

V prihodnji sezoni bo svetovno prvenstvo na sporedu le dva tedna po koncu Dirke po Franciji. Mednarodna kolesarska zveza namreč eksperimentira z novim formatom svetovnega prvenstva večih disciplin, zaradi česar bo to na sporedu skoraj dva meseca prej kot ponavadi.

Prav premik svetovnega prvenstva pa vpliva tudi na cilje Van Aerta na Dirki po Franciji. V letu 2023 ne namerava vsega podrediti lovu na zeleno majico. Raje se bo osredotočil na etapne zmage in hranjenju moči za svetovno prvenstvo. Če pa se izkaže, da bo imel možnosti za osvojitev zelene majice, pa te jasno ne bo namenoma prepustil drugim.

“Lov na zeleno majico je bila krasna avantura, a etapne zmage so bolj zapomnljive, svetovno prvenstvo pa večji cilj. Zato se ne želim že od začetka osredotočati na točke za zeleno majico.”

“Lahko, da bo zelena majica postala moj cilj tekom Toura, a dneve bom izbiral precej bolj premišljeno, tudi v zadnjem tednu pa je še veliko priložnosti. Treba se je odločiti in takšna odločitev je bolj smiselna,” je še dodal.

Prejšnji članekPrimož Roglič: “To je dirka, ki jo imam rad, a je še nisem osvojil”
Naslednji članekUCI po številnih kritikah uravnotežil točkovanje dirk