Wellens s pobegom šprinterjem prekrižal načrte

Tim Wellens si je s pogumno samostojno akcijo v zaključnih kilometrih privozil etapno zmago in majico vodilnega na dirki. Šprinterji, ki so si danes obetali nov boj za etapno zmago, so tako ostali praznih rok.

Tim Wellens je bil del današnjega številčnega pobega. Iz glavnine se je že zgodaj odcepila skupina 13 kolesarjev, med katerimi so bili številni kvalitetni kolesarji. Lotto Soudal je imel med ubežniki kar tri predstavnike, tudi Philippa Gilberta, ki je večino časa narekoval tempo in ustvarjal priložnost za Wellensov napad.

V ozadju so se ekipe v glavnini nekoliko preveč sprostile in prednost ubežnikov je kmalu narastla na neulovljivo vrednost. Ko je dvajset kilometrov do cilja ta znašala več kot minuto in pol je postalo jasno, da ubežniki ne bodo ujeti.

Odločilno potezo dirke smo videli 15 kilometrov do cilja, ko se je Wellens na zadnjem spustu dneva uspel odlepiti od skupine. V ozadju prave složnosti v lovu ni bilo in prednost Belgijca je počasi naraščala. Pet kilometrov do cilja je znašala že pol minute in 29-letnik se je vozil proti etapni zmagi.

Skupina zasledovalcev je v cilj prišla 37 sekund za Wellensom. Philippe Gilbert se je dolgo časa trudil, da bi dobil šprint druge skupine in tako poskrbel za dvojno zmago Lotto Soudala, a so mu naposled pošle moči. Šprint druge skupine je tako pripadel Edwardu Theunsu, kot tretji pa je ciljno črto prečkal Mads Würtz Schmidt.

Z današnjo zmago si je Wellens zagotovil vodstvo v skupnem seštevku in naredil pomemben korak k končni zmagi. Do konca dirke sta še dve etapi, jutri kolesarje čaka razgibana etapa s krajšim zaključnim vzponom, v nedeljo pa se bo o zmagovalcu odločalo na 11-kilometrski vožnji na čas.

Prejšnji članekASO razdelil povabila za Dirko po Franciji, letos na štartu ekipa več
Naslednji članekMednarodna kolesarska zveza prepoveduje »Mohoričev« način spuščanja