Wellens najmočnejši med ubežniki, Rogliču šprint glavnine

Že pred etapo se je napovedovalo, da bo današnji dan rezerviran za ubežnike. Med številnimi poskusi se je na koncu iztrgala trojica kolesarjev, ki se je sama odpravila proti cilju. Najmočnejši izmed nje je bil v zaključku Tim Wellens. Glavnina je v cilj prišla dve minuti kasneje, najhitrejši je bil Primož Roglič, ki je prišel do četrtega mesta.

Današnja etapa je potekala po načrtovanih smernicah. Glavnina si je vzela nekaj več počitka in ubežnikom prepustila boj za etapno zmago. Iz skupine so se po kar nekaj boja uspeli izločiti Tim Wellens (Lotto-Soudal), Thymen Arensman (Sunweb) in Guillaume Martin (Cofidis). Slednji je bil glavnini najbolj nevaren, v skupnem seštevku je zaostajal 10 minut.

Prav zaradi ne prav velikega zaostanka Martina, ki se dobro znajde tudi v gorah, je glavnina ubežnike ves dan držala na varni razdalji okoli treh minut. Ko se je trojica na čelu dirke prevrnila preko zadnjega vzpona dneva in se spustila proti cilju, je bilo jasno, da danes ne bodo ujeti.

Med seboj so se ubežniki začeli spogledovati že dva kilometra do cilja. Zadnjih sedemsto metrov trase je bilo namreč precej strmih, nekaj metrov je naklon znašal 15 odstotkov, zato nihče ni želel napasti prezgodaj.

Devetsto metrov do cilja je skočil Arensman, slediti mu je uspel le Wellens, medtem ko je Martin izgubil stik. Francoz se je nato uspel vrniti k dvojici iz katere je ob naslednjem napadu Wellensa odpadel Arensman. Martin je skušal slediti pospeševanju Belgijca, a Wellens je bil danes premočen.

Dve minuti kasneje se je s strmino pred ciljem spopadla tudi glavnina. V njej je bil varno postavljen Primož Roglič, nekaj več težav pa je imel Dan Martin. Na zadnjem ovinku se je zapletel z enim izmed kolesarjev in pristal na tleh. Kar nekaj časa je trajalo, da je rešil svoje kolo iz zmešnjave in se lahko pripeljal do cilja.

Na prvi pogled je z Ircem vse v redu in bo lahko nemoteno nadaljeval z dirko. Ker se je padec zgodil v zadnjih treh kilometrih je bil zaostanek Dana Martina nevtraliziran, tako da ostaja na drugem mestu, pet sekund za Rogličem.

Slovenski as je v zadnjih metrih današnje etape nekoliko pretegnil noge in skušal pridobiti kakšno sekundo prednosti. Priboril si je uspel sekundo prednosti pred Felixom Grossschartnerjem in še dodatni dve pred ostalo glavnino.

Prejšnji članekO zmagovalcu Gira bo odločal jutrišnji kronometer
Naslednji članekPol ure do večnosti