Vzpon na Tourmalet vrhunec ženske Dirke po Franciji

Sočasno z moško traso Dirke po Franciji je bila razkrita tudi trasa osemdnevne ženske različice dirke. Po premierni izvedbi leta 2022 bo dirka v letu 2023 naredila še korak naprej.

Na dan, ko moški del karavane v Parizu konča svojo tritedensko pot po Franciji, se bodo dekleta v Clermont-Ferrandu podala na osemdnevno potovanje po državi. Vrhunec bosta predstavljali zadnji dve etapi, ko se bodo dekleta v soboto podala na znameniti Tourmalet, dan kasneje pa se pomerila še v vožnji na čas.

Organizatorji so z uspešno prvo izvedbo, ki je pred televizijske ekrane pritegnila milijonsko občinstvo, ugotovili, da ženska Dirka po Franciji lahko funkcionira sama. Tokrat so se zato odločili, da ne bo zgolj skrajšana kopija moške dirke, pač pa bo trasa povsem drugačna od tiste, na kateri bodo moči merili fantje.

Adijo, Pariz

Dirka se je poslovila od Pariza in štart prestavila precej južneje v Clermont-Ferrand, kjer bo v celoti potekala prva ravninska etapa, tudi drugi dan pa bo mesto gostilo štart razgibane etape z zaključkom v Mauriacu.

Začetek dirke izven Pariza organizacijo naredi logistično precej bolj preprosto. V prvi izvedbi se je namreč morala prva etapa ženske Dirke po Franciji začeti in končati, preden so na Elizejske poljane prišli fantje.

Lahek uvod v dirko…

Prvi dnevi dirkanja bodo namenjeni predvsem šprinterkam. Ravninska prva etapa napoveduje šprint glavnine, a devet kilometrov pred ciljem je postavljen kratek 1,7-kilometrski vzpon s povprečnim naklonom 7,2 odstotka, kjer bo zagotovo prišlo do napada. Vprašanje je le, ali ga bodo šprinterke lahko zatrle.

Dan kasneje bo trasa precej težja, a še zdaleč od najtežje na dirki. Šest kategoriziranih vzponov se na prvi pogled zdi težjih kot v resnici so. Prav vsi klanci so precej kratki, kar štirje so krajši od 2 kilometrov, najdaljši pa je dolg le 4,5 kilometra. Tudi nakloni niso pretirano zahtevni, zato večje selekcije še ne gre pričakovati.

Trasa druge etape. (vir: twitter)

Tretja etapa ponuja nov dan za šprinterke, ki bodo imele tokrat lažje delo kot v prvi etapi. Zadnji resen vzpon je namreč na sporedu več kot 50 kilometrov od cilja in vse drugo, kot šprint glavnine bi bilo veliko presenečenje.

…nič kaj težje nadaljevanje

Tudi druge tri etape dirke niso pretirano zahtevne. Zdi se, kot da so organizatorji poskrbeli, da dekleta v zaključni etapi pridejo s čim manjšimi razlikami v skupnem seštevku in tako poskrbijo za dramatičen zaključek.

Četrta etapa je morda še najtežja med uvodnimi šestimi etapami. Pet kategoriziranih vzponov čaka dekleta na poti od Cahorsa do Rodeza. Trije bodo na sporedu v zadnjih 40 kilometrih, a še najbolj zanimiv bo vzpon tik pred ciljem, ki ni prejel kategorizacije. Dva kilometra pred ciljno črto leži 570-metrski klanec, ki z 10,1-odstotnim naklonom ponuja izjemno priložnost za napad.

Trasa četrte etape. (vir: twitter)

V peti etapi se dirka počasi poslavlja od Centralnega masiva in se začne bližati Pirenejem. Razgibana trasa sicer resnih težav kolesarkam ne bi smela povzročati in v Albiju lahko pričakujemo šprint glavnine.

Dan kasneje je na sporedu najlažja etapa dirke. Dekleta bodo na 122-kilometrski ravninski trasi lahko prihranila nekaj moči pred peklenskim vikendom, ki bo odločil o končni zmagovalki.

Spektakularen zaključek

Po šestih dneh dirkanja bomo gledalci končno prišli na svoj račun. Dekleta se bodo v predzadnji sedmi etapi podala na precej kratko 90-kilometrsko pot po Pirenejih, a dolžina tu ne igra vloge, saj jih na kratki trasi čaka precej višinskih metrov.

Po ravninskem uvodu bodo dekleta najprej zagrizla v strmine poznanega prelaza Aspin (12 km; 6,5 %), ki vrh doseže 30 kilometrov do cilja. Sledi dolg spust v dolino, nato pa se cesta nemudoma postavi pokonci in dekleta začnejo boj z legendarnim vzponom na Tourmalet (17 km; 7,3 %).

Trasa sedme etape. (vir: twitter)

Časovne razlike, ki bodo ustvarjene v prvih šestih etapah, bodo verjetno zanemarljive v primerjavi z razlikami, ki jih bo ustvaril Tourmalet. Gre za enega težjih vzponov v Pirenejih, ki se zdi pisan na kožo Annemiek van Vleuten.

Nizozemka ima tako precej dobre možnosti, da ubrani rumeno majico. Tudi zato, ker bo dan kasneje na sporedu posamična vožnja na čas, kjer sodi v najožji krog favoritov. Kronometer bo gostil Pau, ki je eno najbolj tradicionalnih prizorišč moške Dirke po Franciji.

Tekmovalke čaka 22 kilometrov vožnje na čas (toliko kot moške v treh tednih dirkanja). Gre za ravninski kronometer, ki v sredini ponuja krajši klanec, a ta večjih razlik verjetno ne bo ustvaril.

Trasa kronometra. (vir: twitter)

V središču Pauja bo tako 30. julija okronana nova zmagovalka Dirke po Franciji!

Prejšnji članekDirka po Franciji 2023: Le 22 km kronometra in številni vzponi
Naslednji članekChristian Prudhomme se brani pred kritikami: “Vožnje na čas ponavadi paralizirajo dirko”