Vožnja v nedovoljenem položaju dva kolesarja izločila iz dirke

V sredo sta kolesarja na dveh različnih dirkah predčasno končala z dirkanjem, saj so ju komisarji diskvalificirali zaradi vožnje v prepovedanem položaju.

Dirka Brabantse Pijl je bila kmalu po začetku okrnjena za enega tekmovalca. Gijs Leemreize (Jumbo-Visma) je bil po besedah moštva diskvalificiran zaradi »uporabe prepovedanega položaja«. Nizozemci niso pojasnili, za kateri položaj je šlo, saj diskvalifikacijo pomeni vožnja na zgornji cevi kolesa kot tudi vožnja v »kronometrskem« položaju.

Le nekaj ur kasneje se je na povsem drugem koncu Evrope z dirke poslovil še en kolesar. Alexander Richardson (Alpecin-Fenix) je na Dirki po Turčiji v televizijskem prenosu narekoval tempo ubežnikov, pri čemer pa je zavzemal »kronometrski« položaj. Tega je sicer nekoliko prilagodil in se s prsti vseeno dotikal zavor, a v pravilih je jasno zapisano, da kolesar ne sme uporabljati podlahti za oporo na krmilu.

Richardson je sicer tretjo etapo uspešno zaključil, komisarji pa so ga z Dirke po Turčiji diskvalificirali naknadno. Vprašanje, ki se postavlja je, kaj bi se zgodilo, če Britanec položaja ne bi zavzel v televizijskem prenosu.

Komisarji so kršitve novih predpisov v letošnji sezoni začeli sankcionirati zelo dosledno. Kolesarji sicer spoštujejo prepovedi vožnje v določenih položajih, a predvsem pri vožnji v »kronometrskem« položaju iščejo meje dovoljenega, ki se bodo tu in tam končale z diskvalifikacijo.

Veliko več prahu je dvignilo pravilo o smetenju, ki prepoveduje odmetavanje odpadkov izven zato namenjenih območij. Največ črnila se je prelilo ob diskvalifikaciji Michaela Schära, ki je odvrgel plastenko med navijače. Mednarodna kolesarska zveza je sicer v teh dneh pravilo o odmetavanju plastenk nekoliko omilila.

Prejšnji članekJulian Alaphilippe podpisal novo pogodbo z Deceuninck-Quick Stepom
Naslednji članekPrimož Roglič si bo pred Dirko po Franciji vzel dva meseca »počitka«