Vini Zabu po dopinškem škandalu odpoveduje nastop na Dirki po Italiji

Italijansko moštvo Vini Zabu je letos prejelo taki imenovani wildcard za nastop na Dirki po Italiji. A prokontinentalno moštvo se je pred dvema tednoma znašlo v škripcih, ko so pri enem izmed njihovih članov odkrili zlorabo dopinga. Že takrat so začasno prekinili svoje nastope, sedaj pa so sporočili, da odstopajo tudi z Dirke po Italiji.

Matteo De Bonis (Vini Zabu) je bil pred časom naključno izbran na dopinško kontrolo. Rezultati so pokazali, da je 25-letnik uporabljal EPO v želji po izboljšanju pripravljenosti.

Pri Vini Zabuju so dejanje Italijana močno obsodili in začasno prekinili z vsemi dirkami ter se lotili interne preiskave. V njej so potrdili, da je De Bonis izjema in da pri ostalih kolesarjih do zlorabe dopinga ni prišlo.

»Ekipa se je skupaj z glavnim sponzorjem Vini Zabujem odločila, da pošlje pomembno sporočilo vsem tistim športnikom, ki še vedno iščejo bližnjice,« je moštvo zapisalo v uradni izjavi.

»Ekipa se je odločila, da se ne pojavi na štartu Dirke po Italiji, kljub temu da smo odgovornim organom pokazali, da sprejemamo stroge ukrepe v boju proti dopingu. Interna preiskava je potrdila, da je kolesarjem in celotni ekipi takšno nepošteno delovanje tuje.«

»Naša odločitev želi poudariti dejstvo, da ima lahko dejanje enega kolesarja uničujoče posledice na vse, ki se na vso moč trudijo kolesarjem omogočiti dirkanje.«

»Radi bi se zahvalili RCS Sportu, ki nas je povabil na Dirko po Italiji in pozitivno ocenil naš projekt,« so še dodali.

Organizatorji italijanskega kroga RCS Sport morajo sedaj hitro najti nadomestno moštvo. Najverjetneje bo prosto mesto zasedel Androni Giocattoli-Sidermec, ki je na Giru nastopal že zadnjih nekaj sezon. Njihova odsotnost je že prvotno presenetila marsikoga, predvsem pa šefa ekipe Gianna Savia, ki je tedaj organizatorjem očital nepoštenost. Sedaj lahko le upa, da njegove besede ne bodo imele posledic.

Prejšnji članekVincenzo Nibali po zlomu zapestja še upa na nastop na Dirki po Italiji
Naslednji članekAndroni Giocattoli-Sidermec po odpovedi Vini Zabuja pričakovano povabljen na Dirko po Italiji