Vincenzo Nibali pripravljen na povratek k Astani-Premier Tech

Eden najuspešnejših aktivnih kolesarjev je v zadnjih letih postal senca svoje pretekle slave. Pogodba s Trek-Segafredom se mu po koncu sezone izteče in Američani mu ne nameravajo ponuditi nove. Glede na govorice naj bi se Italijan v naslednji sezoni vrnil k Astani-Premier Tech, kjer je dosegal največje uspehe svoje kariere.

Vse bolj postaja jasno, da Vincenzo Nibali pri Trek-Segafredu nima prihodnosti. V dveh letih z moštvom ni dosegel niti ene zmage in obe strani sta spoznali, da je najbolje, da se odpravita po ločenih poteh.

Zadnjo zmago je Morski pes dosegel leta 2019, ko je slavil na 20. etapi Dirke po Franciji. Tedaj je nastopal v dresu Bahrain-Meride, kjer je bil veliko uspešnejši kot pri sedanjem moštvu. Šefom Trek-Segafreda je kmalu po prihodu Italijana postalo jasno, da v moštvo niso dobili različice Nibalija, ki je blestel v dresu bahrajnske ekipe, še veliko dlje pa je bil od forme, ki jo je kazal pri Astani.

Kakšna bo prihodnost 36-letnika za zdaj še ni jasno, tega ne vedo niti pri Trek-Segafredu. Direktor moštva Luca Guercilena ve le, da v njegovem moštvu ne bo ostal, saj mu ne misli ponuditi nove pogodbe.

»Kolikor vem, se še ni odločil o prihodnosti. Ni še povedal, kaj želi, razen da si najprej želi dirkati na olimpijskih igrah. Pogosto ga povezujejo z Astano, zato mislim, da bo prestopil tja. Na tej točki mu še nismo ponudili nove pogodbe,« je povedal Italijan.

V času pri Astani je Vincenzo Nibali dosegal največje uspehe v karieri, med drugim je osvojil tudi Tour de France. (vir: twitter)

Nibali je letos spomladi dobro nastopal na Tirreno-Adriatico in zasedel končno deveto mesto, zaradi česar so mnogi upali, da bi lahko doživel renesanso in navdušil na Dirki po Italiji. Tudi v ameriškem moštvu so verjeli vanj, zato so odprli pogovore z Nibalijevim agentom, a le-ti niso obrodili sadov.

»Z njegovim agentom smo spomladi premlevali možnosti, a nikoli ni prišlo do pravega dogovora. Želel si je pogodbe za eno leto,« je razkril Guercilena.

Italijanski strokovnjak je s sodelavci že skoval načrt za prihajajoči prestopni rok. V njem želi ohraniti jedro ekipe in dati priložnost mladim kolesarjem, četudi bodo zaradi tega trpele njihove možnosti za napadanje visokih uvrstitev v skupnem seštevku.

»Ne iščemo menjave za skupni seštevek, vsaj ne še sedaj. Vedno iščemo, a vložek smo namenili mladim kolesarjem, hkrati pa si želimo zadržati kolesarje, kot so Giulio Ciccone, Bauke Mollema, Jasper Stuyven in Mads Pedersen.«

»Imamo celo kopico mladih kolesarjev, ki jih želimo pripeljati stopničko višje. Pripeljali bomo dva hribolazca, a imen ne smemo uradno razkriti do 1. avgusta. Kenny Elissonde bo ostal tako kot ostalo jedro ekipe. Prišlo pa bo še nekaj mladih kolesarjev za klasike.«

Prejšnji članekDirka po Valoniji kot raj za odrešenje: Pot na vrh našel tudi Fabio Jakobsen
Naslednji članekAvstrijec s povprečno hitrostjo skoraj 43 km/h dvignil letvico v 24-urni vožnji