VIDEO: Veter s pleč Pogačarja odnesel belo majico

Veter, ešaloni in trganje glavnine so zaznamovali sedmo etapo Dirke po Franciji, na kateri je slavil Wout van Aert. Med štirideseterico, ki je skupaj prišla v cilj, je bil tudi Primož Roglič, žal pa v njej ni bilo Tadeja Pogačarja, ki se je ujel v past in zaostal minuto in enaindvajset sekund. Vsaj začasno se poslavlja od bele majice.

Veter je poskrbel za dramatično dramo že od prvih kilometrov dalje. Prvi so razmere na trasi izkoristili kolesarji Bore-hansgrohe, ki so na odprti cesti dvignili tempo in glavnino razdelili v tri skupine. Najbolj se je smejalo Petru Saganu, ki je v ozadju pustil večino najboljših šprinterjev, tudi Sama Bennetta, ki je danes vozil v zeleni majici.

Tempo se je v nadaljevanju le še stopnjeval, jasno je bilo, da skupini v ozadju glavnine ne bosta več ujeli, saj je zaostanek znašal že več kot pet minut.

Po prehodu zadnjega gorskega cilja, ko je cesta zopet zavila na odprto, je tempo navil Ineos. Britansko moštvo je z visokim ritmom vnovično raztrgalo glavnino, ta se je razdelila v tri skupine, prav v zadnji izmed njih pa je obstal Tadej Pogačar. »Gorenjski volk« ni bil edini, ki se je ujel v past Ineosa, ob njem je vozil tudi Mikel Landa.  

UAE Emirati in Bahrain McLaren sta bili edini moštvi, ki sta lovili čelo dirke in zaostanek bolj ali manj uspešno zadržali na nekaj sekundah več kot minuto. V ospredju se seveda niso ustavljali, vsa moštva, ki so svoje favorite še imela zraven, so se izmenjevala v narekovanju tempa in skrbela, da se Pogačar in Landa ne vrneta.

V cilj je skupaj pripeljala štirideseterica kolesarjev, med njimi le peščica šprinterjev, ki so se udarili za etapno zmago. Peter Sagan, ki je danes porabil moči celotne ekipe za ugoden položaj v zaključku, je še enkrat več razočaral, na koncu se sploh ni spustil v pravi šprint.

V zadnjem kilometru je zopet navdušil Wout van Aert. Mladi Belgijec, ki je pred etapo napovedal, da danes ne bo šprintal, je izkoristil zredčeno glavnino in si privozil še drugo etapno zmago na letošnji dirki. Do drugega mesta je prišel Edvald Boasson Hagen, tretji pa je bil Bryan Coquard.

V današnji etapi bi lahko imel velike možnosti za uspeh tudi Luka Mezgec, ki mu odgovarjajo šprinti manjše skupine. Član Mitchelton-Scotta se je žal ujel v enako past kot Pogačar in se znašel v zaostali skupini kolesarjev, upi na uspeh pa so splavali po vodi.

Tadej Pogačar se je v cilj pripeljal z zaostankom minute in enaindvajsetih sekund, kar ga je v skupnem seštevku pahnilo na šestnajsto mesto. V razvrstitvi za belo majico sedaj zaseda četrto mesto, njegov zaostanek je minuto in petnajst sekund.

Prejšnji članekItalijan Giulio Ciccone okužen s koronavirusom
Naslednji članekPogačar po izgubljene sekunde, Roglič po rumeno majico?