VIDEO: Slovenski dan na Touru, Roglič do etape, Pogačar v belo

Kakšen dan na Dirki po Franciji. Za slovenski uspeh sta na četrti etapi poskrbela Primož Roglič in Tadej Pogačar, ki sta prišla do prvih dveh mest in v skupnem seštevku skočila na tretje in četrto mesto. Pogačar je osvojil tudi belo majico najboljšega mladega kolesarja.

Prva etapa z gorskim ciljem je ponudila z dolgim begom šesterice, ki si je privozila že štiri minute prednosti, ki so Alexisa Vuillermoza postavile v virtualno rumeno majico. Ekipa Deceuninck-Quick Stepa, ki je branila rumeno majico Juliana Alaphilippa, je v ozadju dvignila tempo in prednost začela postopoma zmanjševati.

Tudi danes je Alaphilippe spadal v ožji krog favoritov za končno zmago in Francoz je upal, da bi lahko prednost v skupnem seštevku še nekoliko povečal. Član Deceuninck-Quick Stepa si namreč želi ponoviti lanski uspeh, ko je v rumeni majici vozil na kar štirinajstih etapah.

Ob vstopu v zaključek etape, ko se je trasa postavila pokonci, je prednost tedaj le še enega ubežnika Kristsa Neilandsa (Israel Start-Up Nation) znašala pičlih 10 sekund. Jasno je bilo, da bodo danes za etapno zmago obračunali kolesarji glavnine, ki se je na vzponu močno zredčila.

Primož Roglič je kmalu po začetku klanca ostal le še z dvema pomočnikoma, prav vsi hribolazci Jumbo-Visme so se izgubili v glavnini in Slovenec se je moral v večini zanašati le na svoje noge. Rumene majice nizozemskega moštva so se nato le začele prerivati v ospredje in k Rogliču sta se pripeljala Sepp Kuss in Tom Dumoulin.

Tudi Tadej Pogačar ob sebi ni imel veliko pomočnikov. Vlak ekipe je narekoval Jan Polanc, ki je danes zopet odlično opravil svojo nalogo in Pogačarja uspešno pripeljal v zadnje kilometre.

Prvi je napadel Guillaume Martin (Cofidis) njegov napad je nemudoma pokril Primož Roglič, ki je petdeset metrov napadel tudi sam. Slediti mu ni uspel nihče, privozil si je deset metrov prednosti in etapna zmaga ni bila več ogrožena. Odlično je šprintal tudi Tadej Pogačar, mladenič je prišel do drugega mesta in še dopolnil današnji slovenski uspeh. Sploh prvič v zgodovini sta prvi dve mesti na etapi Toura pripadli Sloveniji.

Do tretjega mesta je prišel Martin, medtem ko se je morda celo glavni favorit dneva Alaphilippe moral zadovoljiti s petim mestom. Pred njega je prišel še Nairo Quintana.

Tadej Pogačar je z današnjo etapo prišel do bele majice najboljšega mladega kolesarja, v skupnem seštevku pa zadržal četrto mesto. Močno pa je v razvrstitvi za rumeno majico napredoval Roglič. Slovenec zaseda tretje mesto in za vodilnim Alaphilippom zaostaja le še 7 sekund.

Prejšnji članekKaravana danes prvič zaključuje v gorah
Naslednji članekSvetovno prvenstvo v bližini Slovenije, gostila ga bo Imola