VIDEO: Slovenska pravljica v Franciji dobila novo poglavje

Po dveh dvojnih zmagah slovenskih kolesarjev smo danes dočakali še tretjo. Tadej Pogačar in Primož Roglič sta bila najhitrejša na Grand Colombieru, do druge etapne zmage je prišel mlajši izmed obeh. Poleg zmage sta zabeležila še en “uspeh”, zlomil se je namreč Egan Bernal in zaostal preko sedem minut.

Neverjetnih dni v Franciji očitno še ni konec, slovenski kolesarji nas navdušujejo iz dneva v dan in vsi že nestrpno pričakujemo naslednje gorske etape in seveda zaključek v Parizu. Če bo šlo vse po načrtih, bomo tam imeli Slovenci na stopničkah kar dva kolesarja.

Današnja etapa je postregla s tremi zahtevnimi vzponi, dvema prve kategorije in na koncu še klanec na Grand Colombier, ki spada v HC kategorijo. Že na prvih dveh se je v glavnini naredila huda selekcija. Jumbo-Visma je narekovala visok tempo, ki je v ozadju pustil številne pomočnike favoritov.

Z zadnjim vzponom sta prva začela Pierre Rolland in Michael Gogl, ki sta imela 30 sekund prednosti, a sta bila po le nekaj kilometrih ujeta in puščena v ozadju. Wout van Aert je vodil rumeni vlak proti cilju, na čelu je zdržal kar sedem kilometrov in v glavnini naredil veliko škode. Eden prvih je, kar 13 kilometrov pred ciljem, popustil lanski zmagovalec Egan Bernal, ki si je do cilja nabral sedem minut zaostanka in tako že podpisal kapitulacijo.

Skupina približno 15 kolesarjev se je skupaj vzpenjala pod taktirko Jumbo-Visme, ki danes ni dopustila napadov od daleč. Z edinim je poskušal Adam Yates, a je bil Britanec kmalu ujet. Tom Dumoulin je nato narekoval dovolj oster tempo, da so konkurente želje po napadu povsem zapustile. Nekaj manj kot kilometer do cilja je napadel Roglič, ki je s seboj potegnil Tadeja Pogačarja, Richiea Porta in Miguela Angela Lopeza.

Kolesar Astane je v ospredju zdržal najmanj časa in trojica se je odpeljala naprej. Porte je bil v najslabšem položaju, kar sta izkoristila Slovenca. Prvi je skočil Pogačar, slediti mu je uspel le Rogliča, a danes tudi vodilni kolesar na dirki ni mogel slediti šprintu “Pogija”.

Pogačar si je tako privozil drugo etapo na Touru in še povečal vodstvo v seštevku mladih kolesarjev, močno pa se je približal tudi pikčasti majici. V razvrstitvi najboljših na gorskih ciljih je sedaj na drugem mestu, le dve točki za Benoitom Cosnefroyem.

Slovenski dvojec na vrhu razpredelnice sedaj ločuje 40 sekund, na tretjem mestu pa jima sledi Rigoberto Uran z 1:34 zaostanka. Manj kot dve minuti zaostanka ima le še Miguel Angel Lopez, ki si je nabral minuto in 45 sekund zaostanka. Peterico zaključuje Adam Yates z zaostankom treh sekund več kot dve minuti.

Prejšnji članekMezgec z odličnim zaključkom do drugega mesta
Naslednji članekRoglič odločno: »Ničesar nimam skrivati!«