VIDEO: Primož Roglič v kaotični etapi polni padcev do tretjega mesta, rumena majica Alaphilippu

Prvo etapo Dirke po Franciji sta zaznamovala dva huda padca, ki sta na tla spravila večino karavane. V prvem je bil udeležen tudi Primož Roglič, ki pa se je pobral in nadaljeval z dirko. Na zadnjem vzponu je že zgodaj napadel Julian Alaphilippe, ki je presenetil konkurente in se veseli etapne zmage ter rumene majice.

Etapa preko Bretanije je že od začetka napovedovala napete boje, a pričakovali smo jih predvsem v zaključnih kilometrih. Žal se je drama začela že 47 kilometrov do cilja, ko je glavnino prvič povsem ustavil hud padec, ki ga je zakuhala neprevidna gledalka.

Tony Martin (Jumbo-Visma) je vozil na desni strani cestišča, ko je predenj na cestišče stopila gledalka s transparentom in usoda Nemca je bila zapisana. Martin se trku ni mogel izogniti, padel je na tla in začel domino efekt. Večji del pelotona je padel, med njimi tudi Primož Roglič (Jumbo-Visma), ki pa jo je očitno odnesel brez hujših posledic, saj je lahko nadaljeval z dirko.  

Po dolgem »sestavljanju« glavnine, se je tempo v skupini ponovno dvigni. Ekipe, ki so imele danes resne namene, so se postavile na čelo in držale varen položaj v ospredju. To se je izkazalo za pametno potezo, saj je 6 kilometrov pred ciljem glavnina doživela nov hud padec, v katerem pa naši kolesarji niso bili udeleženi.

Skupina se je po padcu raztrgala, tokrat čakanja ni bilo več in boj za položaje pred vstopom na zadnji vzpon se je začel. Kmalu po začetku klanca je od daleč napadel Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step) in presenetil vse tekmece. Privozil si je lepo prednost, v ozadju pa pravega odziva ni bilo.

Eden prvih, ki se je podal za Francozom, je bil Primož Roglič, ki sta mu sledila še Tadej Pogačar (UAE Emirates) in Pierre Latour (TotalEnergies). Slovenski dvojec je bil nato ujet s strani zasledovalne skupine, Latour pa je vztrajal z lovom, a Alaphilippe je bil danes premočen.

Svetovni prvak je ciljno črto prečkal osem sekund pred zasledovalci in bo jutri nosil rumeno majico. V šprintu za drugo mesto je slavil Michael Matthews (BikeExchange), tretje mesto in štiri bonifikacijske sekunde pa je osvojil Primož Roglič.

Tadej Pogačar je etapo končal v zasledovalni skupinici, ciljno črto je prečkal na šestem mestu. Matej Mohorič (Bahrain Victorious), ki je danes pomagal Sonnyju Colbrelliju, je bil 45., Luka Mezgec (BikeExchange) pa 74.

Današnja etapa je terjale nekaj žrtev, na srečo pa so Slovenci varno prišli v cilj. Pogačar je žal najverjetneje že izgubil pomembnega pomočnika, saj jo je v drugem padcu močno skupil Brandon McNulty.

Prejšnji članekTo ni vaja, sedaj gre zares – v Brestu se začenja Dirka po Franciji!
Naslednji članekDemi Vollering zmagovalka dirke La Course