VIDEO: Prerivanje privedlo do množičnega padca na ciljni črti

Dirka 4 dnevi Dunkirka so se začeli drugače, kot bi si želeli. Zaključek je namreč zaznamoval grd padec glavnine, ki ga je zakuhal šprinter DSM-ja Sam Welsford.

Prva etapa štiridnevne francoske dirke je bila povsem ravninska. V zaključku se je pričakoval boj šprinterjev za etapno zmago, ki smo ga naposled tudi videli. Nismo pa pričakovali, da bo dobršen del šprinterjev ciljno črto prečkal med drsenjem po asfaltu.

Na ciljni ravnini so se šprinterji prerivali, a najboljše izhodišče pred zadnjimi metri. Ob visokih hitrostih, ki jih dosegajo, smo že vajeni, da so stalno na robu dovoljenega, tokrat pa je Sam Welsford (DSM) to mejo prestopil.

Avstralec je bil pred zadnjimi metri v najboljšem položaju, a je iz ozadja v ospredje prihajal Arnaud De Lie (Lotto Soudal), ki bi verjetno celo odnesel zmago. Med prehodom v ospredje pa ga je Welsford s telesom potisnil v drugega kolesarja in De Lie ni imel več rešitve.

Belgijec je padel in s kolesa sklatil še številne druge tekmovalce, ki niso imeli dovolj časa, da bi se izognili padajočemu 20-letniku. Učinek domin je poskrbel, da se je v le nekaj sekundah cesta povsem zaprla, kolesarji pa so se morali ustaviti meter pred ciljem.

Prvi je ciljno črto prečkal prav Welsford, a je bil takoj po koncu diskvalificiran in padel je na zadnje mesto v skupini. Zmago so tako pripisali Arvidu De Kleijnu (Human Powered Health), ki je oblekel tudi majico najboljšega po točkah.

Nesrečni De Lie, ki je bil na poti do zmage, je po padcu oddrsel v cilj in zasedel celo šesto mesto. A to je le slaba tolažba, saj je v nesreči doživel pretres možganov, zaradi česar je moral zapustiti dirko.

Po etapi se je na družbenih omrežjih oglasil tudi Welsford, ki se je opravičil za svoje dejanje in poudaril, da poteza ni bila storjena namerno.

Kot prvo upam, da so vsi udeleženci nesreče dobro. Nikoli nisem nameraval tekmecev zriniti s kolesa in povzročiti nesreče. Dotike v šprintu pri hitrosti 70 km/h je težko nadzirati in danes se je žal končalo s padcem.”

“Še enkrat, to ni bil moj namen in se za potezo opravičujem. Iskreno upam, da so jo vsi udeleženci odnesli brez posledic.”

Prejšnji članekChris Froome še naprej sanja o Dirki po Franciji
Naslednji članekBMC in Red Bull združila moči in ustvarila ‘najhitrejše kolo na svetu’