VIDEO: Neprevidni pilot helikopterja odpihnil ograjo na ciljno ravnino

V Dirki po Omanu smo bili priča nenavadnemu prizoru. Ob zaključku dirke je neprevidni pilot s helikopterjem letel prenizko in odpihnil ograjo na ciljno ravnino in kolesarjev onemogočil boj za 16. mesto.

Matteo Jorgenson (Movistar) se je na tretji etapi Dirke po Omanu veselil prve profesionalne zmage, ki pa je bila medijsko nekoliko spregledana. Razlog za to je nenavadno dogajanje na ciljni ravnini, ki smo mu bili priča 30 sekund po prihodu Američana v cilj.

Na vrhu Jabal Hatta se je Jorgenson že veselil zmage, v nekaj sekundnih razmikih pa so etapo končevali tudi prvi zasledovalci. Za prvo petnajsterico pa je nastala manjša razlika in na skupino, ki se je borila za mesta od 16. dalje, je bilo potrebno počakati nekaj sekund.

Pilot helikopterja je bil odločen, da posname prihod zasledovalne skupine v cilj, a je v želji po dobrem posnetku letel preblizu tal. Močan veter, ki ga je ustvaril s propelerjem, se je uprl v zaščitne ograje in jih odnesel preko celotne ciljne ravnine.

Pot do cilja je bila skupini kolesarjev preprečena in prisiljeni so se bili ustaviti. Organizatorji so naposled ograje odmaknili in skupina je lahko varno prišla v cilj.

Kolesarjem, ki so se ustavili in so naposled v cilj prišli od 16. do 25. mesta, je organizator pripisal 25 sekund zaostanka. Tako je bilo poskrbljeno, da napaka ni vplivala na njihov položaj v skupnem seštevku.

Na srečo se je nerodnost helikopterja iztekla brez hujših posledic. Vsi kolesarji so bili dovolj oddaljeni od premikajočih ograj in z njimi niso bili v stiku. Tako so lahko počakali na ureditev težave in varno zapeljali v cilj.

Mnogi izmed tekmovalcev so se po koncu etape oglasili na družbenih omrežjih, kjer so dogodek pospremili z določeno mero humorja. Za enega bolj zabavnih zapisov je poskrbel Ben Zwiehoff (Bora-hansgrohe), ki je ob delitvi posnetka dodal: “Divji zaključek v Omanu. Ograja je bila nekoliko previsoka, da bi jo lahko preskočili.”

Dogodek vseeno ni minil povsem brez žrtev. Organizator je pred zaključnima dvema etapama z dirke že umaknil pilota helikopterja, ki je storil napako, in ga zamenjal z drugim pilotom.

Prejšnji članekTrek s ‘hipijevsko’ poslikavo skrbi za povratek v preteklost
Naslednji članekTrije Slovenci na kolesarsko pot proti soncu