VIDEO: Kolesar že naslonjen na ogrado, do hude nesreče so manjkali milimetri

Včeraj je v Franciji potekala dirka Cholet-Pays de la Loire, ki jo je dobil Elia Viviani. A bolj kot zmaga Italijana, je po koncu dirke odmevala poteza Nacerja Bouhannija, ki je z nevarnim manevrom v šprintu skoraj povzročil hudo nesrečo.

Zaključni šprint je včeraj ponovno odprl pereča vprašanja o varnosti kolesarjev. Le milimetri so namreč tokrat ločili Jaka Stewarta (Groupama-FDJ), da bi pristal v ogradah in doživel podobno zgodbo kot jo je lani Fabio Jakobsen (Deceuinick-Quick Step) na Dirki po Poljski.

Britanski kolesar je na levem delu cestišča skušal prehiteti počasnejšega Nacerja Bouhannija (Arkea-Samsic), ko je ta skrenil z linije šprinta in se naslonil na Stewarta. Le spretnost Britanca je tokrat ob obilici sreče poskrbela, da se je incident končal brez posledic.

Stewart je bil po dirki upravičeno besen na Francoza, ki je situacijo še poslabšal s prelaganjem odgovornosti na Britanca. Član Groupame-FDJ je na svojem Twitter profilu jasno izrazil svoje stališče.

»Nacer Bouhanni, vprašal bi te, kaj si razmišljal, a jasno je, da nimaš možganskih celic. Ironično je, da si mi v cilju rekel, da nimam spoštovanja,« je ob videu šprinta zapisal Stewart in dodal: »Tu je izobraževalni video, kako izgleda ne imeti spoštovanja.«

Kolesarski svet se je ostro odzval na potezo Bouhannija. Ukrepala bo tudi Mednarodna kolesarska zveza, ki je sporočila, da takšne poteze močno obsoja in da bo izrekla sankcijo Francozu.

Podobno izjavo so podali tudi po incidentu na Dirki po Poljski, zaradi katere je Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) prejel 9-mesečno prepoved dirkanja. Bouhanniju gre na roko dejstvo, da se je vse izteklo brez posledic, pa čeprav je njegova poteza zelo podobna Groenewegenovi. Kako dosledna bo v kaznovanju Mednarodna kolesarska zveza, bomo videli v prihodnjih dneh.

Bouhanniju sicer niso tuji nevarni šprinti, saj je v preteklosti že večkrat poskrbel, da se je o njem govorilo iz napačnih razlogov. Leta 2016 je bil kar dvakrat diskvalificiran zaradi spreminjanja smeri v šprintu, leto kasneje pa jo je ponovno zagodel na Tour de l’Ainu in Dirki po Franciji.

Francoz le redko priznava svoje napake, kar se je pokazalo tudi v včerajšnji interakciji s Stewartom po prevoženi ciljni črti. Pred leti je medijem povedal, da se ga je prijel naziv ‘podlega fanta’ in da »ko le premaknem uho, čakajo, da me kaznujejo.«

Prejšnji članekWout Van Aert najhitrejši na klasiki Gent-Wevelgem
Naslednji članekUtrujeni Philippe Gilbert izpušča Dirko po Flandriji