VIDEO: Jumbo-Visma zmaguje tudi brez Rogliča, Francozi ostali praznih rok

Mladi član Jumbo -Visme Sepp Kuss je zmagovalec zadnje etape Kriterija Dofineja. Američan je izkoristil odsotnost Primoža Rogliča in unovčil priložnost za etapno zmago. Na drugi strani se za glave držijo Francozi, ki se jim je nasmihala domača zmaga na dirki, a je Thibaut Pinot zapravil prednosti. Prehitel ga je kolumbijski mladenič Daniel Martinez, ki si je privozil največji uspeh kariere.

Od trenutka, ko se na štartu ni prikazal Primož Roglič, se je dirka povsem odprla. Kandidatov za končno slavje je bilo malo morje. Dan je v najboljšem položaju začel Thibaut Pinot, ki bi Franciji lahko prinesel zmago v Dofineji po kar 13 letih suše.

Prve kilometre dirke je zaznamoval protest kolesarjev, ki zahtevajo večjo varnost na dirkah. Včerajšnji spust s prelaza Plan Boisa je namreč zahteval kar dve žrtvi, prav vsi kolesarji pa so cestišče označili kot nesprejemljivo. Po nekaj kilometrih počasne vožnje s prvega spusta se je dirka nato le začela.

Velik del dirke sta v begu preživela Pavel Sivakov in Julian Alaphilippe. Prvi je na enem izmed spustov grdo padel in zaostal, Francoz ga je nato počakal, a s tem beg obsodil na propad. Iz zmanjšane skupine favoritov, ki je glavnini pobegnila že mnogo prej, se je izstrelil Tadej Pogačar in se preselil k ubežni dvojici. Kmalu so se jim pridružili še Sepp Kuss, Daniel Martinez in Miguel Angel Lopez.

Med šesterico kolesarjev prave usklajenosti ni bilo, kmalu je izpadel Alaphilippe in ostala je le še peterica. Napadi med skupinico so si sledili eden za drugim, redno je napadal tudi Pogačar, a si prave prednosti ni uspel priboriti.

V ozadju je Thibaut Pinot še upal na končni uspeh, a kmalu začel popuščati. Martinez je tako prešel v virtualno vodstvo, ki je znašalo le nekaj sekund. V drugi skupini kolesarjev se je nato oblikovalo prav francosko zavetništvo, ki bi Pinotu pomagalo do zmage. Najprej je svoje zadnje atome moči porabil Alaphilippe, nato je vodenje skupine prevzel Warren Barguil, kot zadnji pa se je ponudil še Romain Bardet.

Osem kilometrov do cilja je odločilno potezno dne storil Kuss. Član Jumbo-Visme je napadel vodilno četverico in si privozil nekaj deset metrov prednosti. To je nato še povečeval in postalo je jasno, da je danes najmočnejši. V cilj je prišel s 27 sekundami prednosti.

A prava drama se je šele začenjala. Nov vir energije je namreč odkril Pinot, ki se je zagrizel v prednost Martineza. Zaostanek v skupnem seštevku se je spreminjal iz metra v meter, padel je že pod deset sekund, a je Martinez v zaključku vseeno zbral dovolj moči, da je zadržal prednost. V cilju je s šprintom prišel drugega mesta in šestih bonifikacijskih sekund, ki so dokončno razblinile dvome o zmagovalcu.

Pohvaliti gre tudi predstavo Tadeja Pogačarja, ki je danes dokazal, da prihaja v formo, ki ga je krasila na lanski Vuelti. Slovenec je agresivno vožnjo prikazal že zgodaj, ko je napadel skupino favoritov in s tem začel kasnejše napete dogodke etape.

Tudi v zaključku je zdržal z najboljšimi. Kussu danes ni uspel slediti, je pa zato brez težav pokrival druge napade. Na koncu je kazalo, da bo zasedel celo drugo mesto, a ga je tik pred ciljem prehitel Martinez. Član UAE Emiratov je zasedel tretje mesto in s tem napovedal, da bo na Dirki po Franciji treba resno paziti nanj.

Prejšnji članekRoglič izpušča zadnjo etapo Kriterija Dofineja
Naslednji članekEkipam poškodovanih kolesarjev prekipelo: »UCI-ju ne zaupamo več«