VIDEO: Formolo uspel zbežati, Rogliču šprint za drugo mesto

Davide Formolo je veliki zmagovalec tretje etape Kriterija Dofineja. Italijanski kolesar si je zmago privozil z dolgim begom, ki je na trenutke že izgledal obsojen na propad, a član UAE Emiratov je dokazal, da kjer je volja, tam je pot. Primož Roglič je zasedel drugo mesto in ostaja v majici vodilnega. Z najboljšimi je danes zdržal tudi Tadej Pogačar.

Davide Formolo (UAE Emirates) je bežal večino dneva, zadnjih 50 kilometrov povsem sam. Prvi in najtežji vzpon dneva na prelaz Madelaine je prečil prvi, v ozadju sta ga lovila Pierre Latour (AG2R La Mondiale) in Bob Jungles (Deceuninck-Quick Step), dobrih pet minut za Italijanom pa se je vozila glavnina pod taktirko Wouta van Aerta (Jumbo-Visma).

Kar 27 kilometrov dolg spust s prelaza je Formolo odvozil zelo dobro in svojo prednost skoraj povsem zadržal. Pred vstopom na zaključni vzpon je ta znašala še štiri minute in mnogi so Italijanu že pripisovali zmago. Jumbo-Visma v ozadju napada člana UAE Emiratov ni jemala preveč resno, saj je njegov zaostanek pred etapo znašal skoraj pet minut.

Že v prvih metrih vzpona je bilo jasno, da rumena majica Primoža Rogliča ni ogrožena, še vedno pa se ni vedelo, ali bo Formolo lahko zdržal vse do vrha in si privozil etapno zmago. Njegovi obrati pedalov so postali vse bolj »kvadratni«, medtem ko je glavnina v ozadju vozila vse hitreje.

Tempo glavnine je bil prehud za mnoge kolesarje, ena prvih sta skupino zapustila Chris Froome (Ineos) in Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step). Tudi ostali Ineosovi kolesarji niso zdržali prav dolgo, kmalu se je v ozadju pojavil Dylan van Baarle, nekaj metrov kasneje še Michal Kwiatkowski. Jumbo-Visma je v tem času izgubila le Van Aerta, ki je svoje delo v večini opravil že v dolini.

Za Formolom se je nato pognal Lennard Kamna (Bora-hansgrohe), ki v skupnem seštevku prav tako ni nevaren, zato Jumbo-Visma ob njegovem napadu ni odreagirala. Dober kilometer do cilja je prednost Formola znašala le še minuto, medtem ko je bil Kamna že ujet.

Italijan je v zadnji kilometer, kjer se je cesta nekoliko poravnala, zapeljal s 55 sekundami prednosti in postalo je jasno, da mu današnje zmage ne more vzeti nihče več. Sedemindvajsetletnik je ciljno črto prečkal 33 sekund pred glavnino.

V ozadju se je zredčena glavnina borila za bonifikacijske sekunde, ki so ostale. Med njimi sta bila tudi Tadej Pogačar in Primož Roglič, manjkal pa je Egan Bernal. Roglič je še enkrat več dokazal, da je najboljši med enakimi in v zadnjih metrih prešprintal konkurente ter si privozil drugo mesto. Pogačar je zasedel osmo mesto, končal je v istem času kot Roglič.

Primož Roglič tako ostaja v rumeni majici, njegova prednost pred najbližjim zasledovalcem Thibautom Pinotom (Groupama-FDJ) znaša 14 sekund, še šest več pa jih ima pred Emanuelom Buchmannom (Bora-hansgrohe).

Jutri nas čaka najtežja etapa dirke, ko bodo kolesarji premagali preko 4500 višinskih metrov. Še enkrat več se v zaključku pričakuje boj favoritov za zaključno zmago. Verjamemo, da bo Primož Roglič zopet pri vrhu, če ne kar na njem.

Prejšnji članekKolesarji po drugo spomeniško zmago v Lombardijo
Naslednji članekFuglsangu dirka po Lombardiji, hud padec Evenepoela