Victor Lafay najmočnejši ubežnik, med kapetani vse mirno

Razgibana etapa je ponudila priložnost številnim ubežnikom, ki so se danes podali na lov za uspehom. Največ moči je na koncu premogel Victor Lafay, ki se veseli prve profesionalne zmage.

Današnja etapa je že pred začetkom dirke veljala kot etapa za ubežnike. Številni kolesarji so se zato želeli vključiti v beg in preizkusiti svoje možnosti za uspeh. Več kot eno uro je trajalo, da se je izoblikoval beg, ki je ustrezal kapetanom v ozadju. Po 55 kilometrih dirkanja se je deveterica kolesarjev le odcepila od glavnine in si privozila več kot udobno prednost.

Na čelo glavnine se je nato postavila Groupama-FDJ, ki je branila rožnato majico Attile Valterja (Groupama-FDJ). Prednost ubežnikov je počasi rasla in se nato ustalila na sedmih minutah.

Nadaljevanje etape je bilo zelo mirno. Ubežniki so se počasi začeli zavedati, da danes ne bodo ujeti, medtem ko so kolesarji v glavnini mirno kolesarili proti ciljni črti.

Šele dobrih 10 kilometrov pred ciljem so se strasti razživele. Na dolgem spustu s predzadnjega vzpona je iz vodilne skupine napadel Fernando Gaviria (UAE Emirates), a kmalu končal v betonski ogradi, saj je napačno ocenil enega izmed ovinkov. Kolumbijec je nato kar nekaj časa potreboval, da se je vrnil na kolo, a zaostanek za ubežno osmerico kasneje uspel zmanjšati predvsem na račun zdravniškega avtomobila, ki ga je oskrboval. Deveterica je bila tako spet skupaj.

Napadi med ubežniki so si nato sledili eden za drugim. Ob vstopu na zadnji klanec sta z napadom od daleč poskusila Giovanni Carboni (Bardiani-CSF-Faizane) in Victor Campenaerts (Qhubeka Assos) ter si privozila udobno prednost. Ko se je dobra dva kilometra pred koncem Carboni uspel znebiti Campenaertsa, je izgledalo, da bo Italijan pri 25. letih končno prišel do dolgo željene zmage na Grand Touru.

Nato pa je udaril Victor Lafay (Cofidis). Francoz se je v manj kot minuti uspel preseliti do Carbonija in ga naposled tudi pustiti za seboj. V lov za njim se je nato podal Francesco Gavazzi (Eolo-Kometa), a Italijanu je zmanjkalo moči in ceste, da bi lahko presenetil pobeglega Lafaya.

Član Cofidisa je v cilj zapeljal 36 sekund pred najbližjim zasledovalcem in se veselil svoje prve zmage med profesionalci. Za 25-letnika je to šele drugi nastop na Grand Touru in prvi na Dirki po Italiji.

Glavnina s favoriti za končno zmago se je v cilj zapeljala slabih pet minut za zmagovalcem etape. Vsi kolesarji, ki računajo na visoka mesta, so bili skupaj, tako da do sprememb v skupnem seštevku ni prišlo.

Caleb Ewan zapustil dirko

Včerajšnji zmagovalec Caleb Ewan je danes nastopal v ciklamni majici najboljšega po točkah. A Avstralec je svoj nastop končal po vsega 43 kilometrih, ko je sedel v spremljevalno vozilo in se poslovil od dirke.

Ekipa je kot razlog za nastop navedla bolečino, ki naj bi jo Ewan čutil v desnem kolenu. A 26-letnik je že pred dirko napovedal, da Gira ne bo dokončal in se bo predčasno poslovil. Po dveh etapnih zmagah je očitno napočil ta trenutek.

Prejšnji članekWout van Aert zaradi operacije izpušča Kriterij Dauphine
Naslednji članekVincenzo Nibali predaja vlogo kapetana moštvenemu kolegu