Veliki načrti Ineos Grenadiersov so imeli krhke temelje

Britanska zasedba Ineos Grenadiers je na Dirko po Franciji prišla z na papirju najmočnejšo zasedbo, s katero so se nameravali zoperstaviti slovenskemu dvojcu. A že po dveh etapah je jasno, da bodo morali v nadaljevanju dirke najti dodatno energijo, če želijo računati na zmago.

Ineos Grenadiers so v Francijo dopotovali s štirimi kandidati, ki bi lahko napadali visoka mesta v skupnem seštevku – Geraintom Thomasom, Richardom Carapazom, Richiem Portom in Taom Geoghegan Hartom. Kljub napovedim je bilo pričakovati, da bosta glavna moža ekipe predvsem prva dva kolesarja, kar se je potrdilo že na samem uvodu v dirko.

Prva etapa je bila zahtevna, na zaključnem vzponu so se ustvarile razlike in v cilj je skupaj zapeljalo le okoli 20 kolesarjev. Ineos Grenadiers so imeli v skupini le enega predstavnika – Gerainta Thomasa – pet sekund kasneje pa je ciljno črto prečkal še Richard Carapaz in tako omejil izgubo.

Richie Porte je že prvi dan izgubil skoraj dve minuti in pol ter se tako v dobri meri že izločil iz boja za kapetana ekipe. Še slabše je s traso opravil Tao Geoghegan Hart, ki si je v zaključnih kilometrih nabral slabih šest minut zaostanka.

V drugi etapi je bila hierarhija ekipe v dobri meri že postavljena. Carapaz in Thomas sta skušala čim dlje ostati z najboljšimi in na zaključnem vzponu na bretanski zid zadržati visoki mesti v skupini. Tokrat se je bolje odrezal Carapaz, ki je v cilj prišel v drugi zasledovalni skupini, osem sekund za zmagovalcem in dve sekundi za skupinico s Tadejem Pogačarjem in Primožem Rogličem. Več težav pa je vzpon predstavljal Thomasu, ki je nabral 23 sekund zaostanka in tako pokvaril dober vtis s prve etape.

Po dveh etapah imata Carapaz in Thomas že nekaj sekund zaostanka, ki pa še zdaleč ni kritičen. Ekvadorec za rumeno majico Mathieua van der Poela zaostaja 31 sekund (18 za Pogačarjem in sekundo manj za Rogličem), Britanec pa si je nabral še 10 sekund zaostanka več.

Zaostanek torej ni velik in pričakujemo lahko, da ga bo predvsem Thomas morda stopil na sredinem kronometru. A bolj kot nabrani zaostanek je pomemben vtis, ki so ga pustili kolesarji Ineos Grenadiersev. V zadnjih kilometrih trase so na obeh etapah narekovali tempo in imeli številčno premoč, ob vstopu na klanec pa so se povsem izgubili.

Drži, da kratki in strmi vzponi niso teren Thomasa in Carapaza. Veliko bolj jima odgovarjajo pravi gorski klanci, ki jih bomo v nadaljevanju videli še mnogo. Pa vendar se zdi, da bo morala britanska zasedba spremeniti svoj pristop dirkanja, saj so tekmeci enostavno premočni, da bi jih zlomili z zloglasnim gorskim vlakom.

Glede na razmerje moči, ki smo ga videli v prvih dveh etapah, bi morali kolesarji Ineosa izmenično napadati od daleč in tako skušati izolirati preostale favorite. Šele tedaj bi vlak imel učinek. A za napade od daleč se je potrebno žrtvovati, tega pa vsaj za zdaj člani ekipe še niso pripravljeni storiti.

Ineos Grenadiers se bodo morali kmalu odločiti, kdo bo prvi mož ekipe, saj lahko v nasprotnem primeru sami sebi nakopljejo težave za odpravo katerih jim bo zmanjkalo časa. Pričakujemo lahko, da bo Thomas močnejši v kronometru, Carapazu pa bodo bolj na kožo pisane gore.

Kdo se bo torej podredil komu? Več bo znano že v sredo, ko bomo dobili odgovor na vprašanje, kako dobro lahko v boju s štoparico nastopi Carapaz. Če se bo tam izkazal, se bo tehtnica verjetno nagnila v njegovo korist, če pa bo izgubil več časa, se bo odločitev o kapetanu najverjetneje prestavila do alpskih etap konec tedna.

Prejšnji članekNeuničljivi Van der Poel skočil v rumeno, slovenski dvojec na drugem in tretjem mestu
Naslednji članekKolesarstvo je zopet romantično