Van Vleuten na Planche des Belles Filles potrdila skupno zmago

Annemiek van Vleuten je na zadnji etapi Dirke po Franciji dokončala svoj preporod in se z etapno zmago na La Super Planche des Belles Filles vpisala v zgodovina. Postala je prva zmagovalka ženske izvedbe Dirke po Franciji.

Po osmih dneh se je ženski krog po Franciji končal na znameniti planoti La Super Planche des Belles Filles. Tam je bila tudi okronana prva zmagovalka v zgodovini dirke – to je postala Nizozemka Annemiek van Vleuten (Movistar).

Organizatorji ženske različice Dirke po Franciji so najtežjo etapo prihranili za konec. Potem ko so se kolesarske že včeraj borile s strminami francoskih prelazov, jih je danes čakal še najtežji klanec dirke.

Etapa se je pričakovana razpletla na zaključnem klancu, kjer sta Annemiek van Vleuten in Demi Vollering (SD Worx) znova dokazali, da sta najmočnejši kolesarki na dirki. Sami sta vstopili v zaključne kilometre, kjer pa je imela Van Vleuten še prestavo več od rojakinje in pred ciljem jo je uspela streti.

Članica Movistarja je v cilj zapeljala 30 sekund pred Vollering in tako še dodatno povečala svojo prednost v skupnem seštevku. Ta je na koncu znašala skoraj štiri minute in Nizozemka je zasluženo osvojila prvo rumeno majico v zgodovini.

Od pekla do raja

Pot Van Vleuten na vrh pa je bila vse prej kot lahka. Na dirko je prišla kot prva favoritinja za končno zmago, a bila v prvih dneh le bleda senca same sebe. Le s težavo je držala stik z najboljšimi in mnogi so že začeli iskati kolesarko, ki bi lahko osvojila rumeno majico namesto nje.

Nizozemka je kasneje priznala, da se je v prvih etapah borila z boleznijo, ki ji je onemogočala normalno dirkanje. Na srečo pa je že med samo dirko bolezen minila in zopet je lahko prikazala predstave, ki smo jih od nje vajeni.

Prvič je navdušila na sobotni etapi, kjer se je iz glavnine odcepila že 62 kilometrov pred ciljem in v sebi značilnem slogu v ospredju zdržala vse do konca. Prednost pred prvo zasledovalko Vollering je znašala kar tri minute in pol, pred nosilko rumene majice Marianne Vos (Jumbo-Visma) pa ogromnih 24 minut in prvo mesto v skupnem seštevku je bilo zasluženo njeno.

Danes je Van Vleuten le dokončala delo in še utrdila status najboljše kolesarke na svetu. Za vedno bo v zgodovino zapisana kot prva zmagovalka ženske Dirke po Franciji.

Urška Žigart dirko končala med trideseterico

Zelo dobro se je na Dirki po Franciji odrezala tudi Urška Žigart (BikeExchange-Jayco), ki je bila med dirko nagrajena tudi z dvoletnim podaljšanjem pogodbe. Slovenka je svoje sposobnosti dokazala predvsem na zaključnih dveh gorskih etapah, kjer je bila obakrat pri vrhu.

Sobotno etapo je končala na izvrstnem osmem mestu in v skupnem seštevku pridobila lepo število mest. S plezanjem po lestvici je nadaljevala tudi na zadnji etapi, ki jo je končala na 18. mestu, kar jo je v skupnem seštevku izstrelilo na odlično 29. mesto.

Eugenia Bujak (UAE ADQ) je dirko končala na 103. mestu, Urša Pintar (UAE ADQ) pa je z dirko zaključila predčasno.

Prejšnji članekPrimož Roglič sam ve najbolje
Naslednji članekKVIZ: Etapni zmagovalci Dirke po Franciji 2022