Van der Poel: »Sponzorjem dolgujem nastop na Dirki po Franciji«

Nizozemski čudežni deček Mathieu van der Poel še nikoli ni nastopil na tritedenski dirki. V letošnji sezoni želi to spremeniti, saj je mnenja, da kljub lastni želji po olimpijskem zlatu, nastop na Touru dolguje svojim sponzorjem.

Van der Poel je debi na Dirki po Franciji načrtoval že v lanski sezoni, a njegova ekipa ni bila povabljena s strani organizatorja. Zaradi prokontinentalnega statusa Alpecin-Fenix na največjih dirkah lahko nastopa le s ti. »wildcardom«.

V letošnji sezoni so direktorji moštva napovedali nastop na vseh treh Grand Tourih, kar bo omogočilo dolgo pričakovani nastop Van der Poela na tritedenski dirki. Nizozemec se, kot največji zvezdnik ekipe, namerava podati na največjo izmed vseh dirk – Tour de France. A za glavni cilj sezone bi si raje postavil olimpijske igre, kjer bi poleg cestne dirke odpeljal še gorskokolesarsko dirko

Kljub želji po olimpijski medalji se bo osredotočil na Dirko po Franciji. (vir: twitter)

»Menim, da nastop na Touru dolgujem sponzorjem. Sezona je kot težka sestavljanka in moje ambicije niso vse, kar šteje. Nikoli ne podcenjujem pomena sponzorjev. Brez njih šport ne obstaja. A žal ne morem vedno početi, kar želim,« je povedal 25-letnik.

Mathieu van der Poel se je takoj po Touru nameraval odpraviti v Tokio in tam naskakovati zlato medaljo na cestnem in gorskem kolesu. A načrti so se začeli rušiti, ko je pred dnevi japonska vlada izrazila namen po uvedbi obvezne 14-dnevne karantene za vse športnike na olimpijadi. Kombinacija Toura in olimpijade bi bila tako nemogoča, zato so kolesarski predstavniki že začeli s pritožbami o skrajšanju karantene.

Četudi bo karantena skrajšana ali ukinjena, bo med Dirko po Franciji in olimpijado le teden dni časa za počitek. Kolesarji se bodo zato posluževali različnih metod priprav. Nekateri se bodo v celoti posvetili Touru, drugi se bodo osredotočali le na Tokio, našli pa se bodo tudi taki, ki bodo predčasno zapustili Tour in odšli na daljni vzhod. Za Van der Poela slednji način ni mogoč, saj želi v Franciji loviti etapne zmage vse do konca.

»Tour je zelo neugoden,« je povedal v intervjuju s Sporzo. »Tour je sekundarnega pomena v primerjavi z olimpijado, a kljub temu ne bom prišel v Francijo za deset dni in nato odšel

Mathieu van der Poel se bo na OI osredotočal na gorskokolesarsko dirko. (vir: twitter)

Glavni cilj Nizozemca na olimpijskih igrah je zlata medalja v gorskem kolesarstvu. V lanski sezoni je bil glavni favorit za njeno osvojitev, prestavitev iger na leto kasneje pa je razmerje moči nekoliko spremenilo.

»Premik iger me je postavil v slabši položaj. Lani sem bil na nivoju, ki sem si ga želel in sem bil pripravljen na dirko. Tekmoval sem na skoraj vseh dirkah svetovnega pokala, zaradi česar sem vedel, kako visoko kotiram v primerjavi s konkurenco,« je pojasnil van der Poel. »Sedaj je minilo leto, v katerem sem bil le redko na gorskem kolesu. To nad vse postavlja vprašaj. Sanje in želje po olimpijskem zlatu so še prisotne, a bo veliko težje

Prejšnji članekVan Aert bo sezono ciklokrosa nadaljeval na prebarvanem Bianchiju
Naslednji članekChris Froome bo prestavil prvo srečanje z novimi sotekmovalci