Van der Poel spisal novo pravljico, Pogačar končal na 7. mestu

V napetem zaključku dirke je Mathieu van der Poel znova dokazal, da je eden najboljših v poslu. Nizozemec je na zaključnem vzponu »eksplodiral« in ustvaril ključno razliko, ki mu je prinesla prvo zmago na Strade Bianche. Odlično je danes nastopal tudi Tadej Pogačar, ki je dolgo vztrajal v ospredju, na koncu pa se moral zadovoljiti s 7. mestom.

Strade Bianche je še enkrat več ponudila izjemno dirko, ki si jo bomo zapomnili še dolgo. V zaključku dirke so se med seboj udarila največja imena kolesarstva, med katerimi smo imeli svojega predstavnika tudi Slovenci.

Drama se je začela že 50 kilometrov do cilja, ko se je iz sicer že dodobra zredčene glavnine izločila deveterica kolesarjev. Sestavljali so jo zvezdniki karavane, kot so Tadej Pogačar (UAE Emirates), Wout van Aert (Jumbo-Visma), Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step), Egan Bernal in Tom Pidcock (Ineos Grenadiers) ter Michael Gogl (Qhubeka Assos). Sprva sta se skupinice držala še Quinn Simmons (Trek-Segafredo) in Kevin Geniets (Groupama-FDJ), ki pa sta kmalu zaostala.

Sedmerica kolesarjev je v ospredju delovala zelo složno in tako odpadlim kolesarjem preprečevala povratek na čelo dirke. Šele 25 kilometrov do cilja, ko je bila prednost že dovolj velika, so se začeli tudi boji znotraj skupine. Na makadamskem vzponu je napadel Alaphilippe, kar je predstavljalo težavo Van Aertu in Pidcocku, ki sta zaostala. Dvojica se je nato dolgo trudila uloviti priključek, kar jima je pet kilometrov kasneje tudi uspelo.

Kolesarji so nato skupaj zapeljali na zadnji makadamski odsek, ki je s strmim vzponom ponujal lepo priložnost za napad. Izkoristil jo je Van der Poel, ki si je v le nekaj sekundah pripeljal 20 metrov prednosti pred Alaphilippom in Bernalom, ki sta kot edina uspela slediti pospeševanju Nizozemca. Prav na tem odseku je prvič v težave zašel tudi Pogačar, ki pa je uspel držati tempo zasledovalne skupine.

Trojica v ospredju se je nato združila in vztrajno povečevala prednost pred zasledovalci in postalo je jasno, da bo treba zmagovalca iskati med njimi. V staro mesto jedro Siene so zapeljali povsem skupaj, nato pa je na zaključnem vzponu ponovno močno pospešil Van der Poel, Alaphilippe in Bernal mu nista uspela slediti in Nizozemec se je peljal zmagi naproti.

Ciljno črto je prečkal pet sekund pred Alaphilippom, ki se je že sprijaznil z drugim mestom. Tretji je bil danes Bernal, ki je poskrbel verjetno za celo največje presenečenje dneva.

Z drugo skupino se je v cilj pripeljal tudi Tadej Pogačar, ki pa v zaključku ni pospeševal in se je zadovoljil s sedmim mestom, kar je njegova najboljša uvrstitev na toskanski klasiki.

»Strade Bianche je ena izmed dirk, ki sem si jo želel zmagati in danes mi je uspelo,« je v cilju povedal Van der Poel. »Na zadnjem makadamskem odseku sem napadel in z Bernalom ter Alaphilippom prevzel vodstvo. Prikazali smo dobro vožnjo. Čutil sem, da imam dovolj moči v nogah, da dam na zadnjem vzponu vse od sebe. Super je zaključiti dirko na tak način.«

Na dirki so poleg Pogačarja sodelovali še štirje slovenski kolesarji. Matej Mohorič je dirko zaključil na 59. mestu, dve mesti za njim pa je v cilj zapeljal Jan Polanc. Jan Tratnik je končal kot 86., Domen Novak pa dirke ni zaključil.

Prejšnji članekVan den Broek-Blaakova do prvenca na Strade Bianche
Naslednji članekPariz-Nica: Sezono začenja tudi Primož Roglič