Van den Broek-Blaakova do prvenca na Strade Bianche

Chantal Van den Broek-Blaak nadaljuje nizozemsko prevlado na Strade Bianche. Še tretje leto zapored je na najvišjo stopničko stopila Nizozemka, morda nekoliko presenetljivo pa tokrat to ni bila Anna van der Breggen ali Annemiek van Vleuten.

Vse oči kolesarskega sveta so danes uprte v Toskano, kjer poteka Strade Bianche. Otvoritev dneva je pripadla dekletom, ki so se spopadle na 136-kilometrski trasi, ki prav tako kot moška prečka številne makadamske odseke.

Trinajst kolesark je v zadnjih 15 kilometrov vstopilo skupaj, a so se nato kmalu začeli resni poskusi napadov od daleč. Prva je poskusila Chantal van der Broek-Blaakova (SD Worx), a bila kmalu ujeta. Nato sta 12 kilometrov do cilja udarili še Annemiek van Vleuten (Movistar) ter Marianne Vos (Jumbo-Visma) in izgledalo je, da bi dvojica lahko v begu zdržala vse do cilja. A že na naslednjem vzponu je Nizozemkama zmanjkalo moči. Zasledovalke z Eliso Longo Borghini (Trek-Segafredo) na čelu so zmanjšale zaostanek in skupina je bila naposled zopet skupaj.

Odločilna poteza dneva se je zgodila 6 kilometrov do cilja, ko je Van den Broek-Blaakova ponovno napadla. Iz zadnjega mesta skupinice se je izstrelila v ospredje in nekoliko presenetila tekmice. Na napad se je odzvala le Longo Borghinijeva in dvojica si je privozila 20 sekund prednosti.

Zasledovalkam v ozadju so počasi pohajale moči, prav tako pa niso uspele najti prave složnosti. Vodilna dvojica je v Sieno vstopila s 15 sekundami prednosti in jasno je bilo, da bosta za zmago obračunali med seboj na zadnjem vzponu dneva.

Van den Broek-Blaakova se ni dolgo obotavljala. Napadla je že sredi 500-metrskega vzpona, Longo Borghinijeva je nekaj sekund še skušala držati tempo, nato pa se le usedla in se sprijaznila z drugim mestom. Kot tretja je devet sekund za zmagovalko v cilj prišla svetovna prvakinja Anna van der Breggen.

»Počutila sem se dobro, ampak moja zmaga danes ni bila v načrtu. Imela sem izjemno ekipo in počutila sem se res dobro,« je po zmagi povedala Nizozemka, ki zmago predpisuje predvsem izjemnemu ekipnemu delu.

»Dekleta so opravila zelo dobro delo. Včeraj smo sestavili načrt, ki je deloval v popolnosti. Vse smo bile zelo motivirane in osredotočene na dirko. Res sem vesela,« je še dodala.

Dirko sta uspešno zaključili tudi dve Slovenki, ki pa danes nista bili v ospredju. Špela Kern (Massi-Tactic) je zasedla 54. mesto, Eugenia Bujak (Ale BTC Ljubljana) pa je končala na 64. mestu.

Prejšnji članekSkozi prah toskanskega makadama se bo prebijalo pet Slovencev
Naslednji članekVan der Poel spisal novo pravljico, Pogačar končal na 7. mestu