Van Baarle s 50-kilometrskim pobegom do uspeha kariere

Dylan van Baarle je v Flandriji prikazal izjemen pogum in svoje sposobnosti pripeljal povsem do limita. Kar petdeset kilometrov je bežal povsem osamljen in za seboj zadržal vse favorite. Med dekleti se je pod zmago podpisala Annemiek van Vleuten.

Dirka Dwars door Vlaanderen je prinesla številna presenečenja. Na vrhu vsekakor nismo pričakovali Dylana van Baarleja (Ineos Grenadiers), ki pa si je za današnjo predstavo zmago povsem zaslužil.

Morda še večje presenečenje pa je dejstvo, da glavnih dveh favoritov dneva – Mathieua van der Poela (Alpecin-Fenix) in Juliana Alaphilippa (Deceuninck-Quick Step) – ni bilo niti blizu vrha. Če je Francoz pred dirko napovedal, da danes ne bo zahajal v rdeče polje in se tako hranil za nedeljsko Dirko po Flandriji, pa so bile težave Van der Poela povsem nepričakovane.

Nizozemski zvezdnik je že dobrih dvajset kilometrov do cilja izpustil zasledovalno skupino in se vidno utrujen komaj držal tretje skupine na cesti, v kateri je bil tudi Alaphilippe. Van der Poel je sicer večkrat skušal dvigniti tempo, a vselej hitro popustil in se dober kilometer do cilja ob cesti skoraj povsem ustavil. Na ciljno ravnino je zapeljal v povsem lahkem prenosu, z izrazito utrujenim izrazom na obrazu.

Mnogi kolesarji so danes skušali pristriči krila Van Baarleju, a Nizozemec je bil danes predober. Več kot eno uro je sam bežal v ospredju, prečil pet vzponov in v cilj vseeno prišel pol minute pred zasledovalci. O razsežnosti dosežka Nizozemca priča tudi dejstvo, da je povprečna hitrost dirke znašala preko 46 km/h, pri čemer je bila v zadnjih kilometrih še nekoliko višja.

Največ želje po lovu na vodilnega Nizozemca je danes kazal domači zvezdnik Greg Van Avermaet (AG2R Citroen). Večkrat je skušal dvigniti tempo in se preseliti na čelo dirke, a imel ob sebi vselej preveč zasledovalcev, da bi akcija lahko uspela.

Zasledovalna skupina ni uspela zmanjšati zaostanka za Van Baarlejem, je pa zato to uspešno počela zredčena glavnina, ki se je počasi približevala zasledovalni skupinici in jo kilometer pred ciljem tudi ujela. Tedaj je bil Van Baarle že razglašen za zmagovalca, preostali kolesarji pa so se udarili za drugo mesto. To je na koncu pripadlo Christopherju Laportu (Cofidis), tretji pa je bil Tim Merlier (Alpecin-Fenix).

Edini slovenski predstavnik na dirki Luka Mezgec (BikeExchange) danes ni imel svojega dneva. Še pred odločilnimi kilometri je zaostal za čelom dirke in izgubil možnosti za vidno uvrstitev. Na koncu ni prišel do cilja in tako predčasno končal z današnjo preizkušnjo.

Van Vleutenova do krstne zmage v novi ekipi

Med dekleti se je na vrh vrnila Annemiek van Vleuten (Movistar). Specialistka za dolge pobege se je ponovno zatekla k preverjenemu orožju in v družbi Kasie Niewiadome (Canyon-Sram) napadla 36 kilometrov do cilja.

Dvojica si je hitro privozila pol minute prednosti, ki se je izkazala za preveliko, da bi jo nekatere izmed kolesark premostile s samostojnimi napadi. Večkrat je to poskušala storiti Ellen van Dijk (Trek-Segafredo), a bila vedno znova neuspešna.

Vodilni kolesarki sta na ciljno ravnino zapeljali sami in sledil je medsebojni obračun za zmago. Z dolgim šprintom 300 metrov do cilja je prva poskusila Van Vleutenova in zadela v polno. Tekmico je uspela zadržati za seboj in se tako veseli prve zmage v dresu Movistarja.

Na dirki so nastopile tudi tri Slovenke in vse uspešno zaključile dirko. Najbolje se je odrezala Eugenia Bujak (Ale BTC Ljubljana), ki je v zaključek prišla z zasledovalno skupinico in na koncu zasedla 8. mesto.

Špela Kern (Massi-Tactic) je v svojem moštvu dosegla najboljšo uvrstitev in končala na 41. mestu. Urška Žigart (BikeExchange) pa je danes dirkala v vlogi pomočnice Grace Brown in ji pomagala do 6. mesta. Posledično je sama v cilj prišla na 104. mestu.

REZULTATI MOŠKE DIRKE

REZULTATI ŽENSKE DIRKE

Prejšnji članekMezgec dočakal vlogo kapetana, tri predstavnice tudi med dekleti
Naslednji članekDirektor Bore-hansgrohe: Prihodnost Petra Sagana v ekipi ni več zagotovljena