Van Aert podvojil slavje Jumbo-Visme, Mezgec na petem mestu

Pri Jumbo-Vismi imajo danes veliko razlogov za nasmešek. Poleg Primoža Rogliča se je zmage namreč veselil tudi Wout van Aert, ki je na prvi etapi Tirrena-Adriatica slavil v skupinskem šprintu.

Prva etapa italijanske dirke je bila namenjena šprinterjem. Od samega začetka dalje je bilo jasno, da se bo glavnina v cilj pripeljala skupaj in da ubežniki prave možnosti nimajo.

V zadnje kilometre je glavnino popeljala ekipa EOLO-Kometa, ki pa se je kmalu utrudila in vodenje prepustila preostalim moštvom, ki so danes računala na zmago. Lotto Soudal se je trudil Caleba Ewana spraviti v ugoden položaj, Cofidis je računal na Elio Vivianija, medtem ko je Jumbo-Visma Wouta van Aerta v ospredje peljala po levem delu cestišča.

Van Aert je svoj napad sprožil že zgodaj in številni tekmeci se niso takoj odzvali. Še enkrat več se je pokazalo, da Van Aertu ne smeš dopustiti nekaj metrov prednosti. Ewan je bil namreč v zaključku zelo hiter, a mu je zmanjkalo ceste, da bi prišel do zmage.

»Ciljna ravnina je bila zares dolga, zato je bila danes zelo pomembna pravočasnost. Imel sem visoko hitrost in ko sem videl znak za 200 metrov ali celo nekoliko prej, sem se odločil, da ne bom čakal in sem sprožil napad. Imel sem dovolj hitrosti, za ohranitev prednosti do cilja. Res sem vesel,« je po zmagi povedal Belgijec.

Po razočaranju na Strade Bianche se je Van Aert vrnil na najboljši možen način. Dirko, kjer prvič dirka na skupno zmago, je otvoril skladno s svojimi željami, a cilji so še višji.

»Danes in na Strade Bianche smo videli močno ekipo Jumbo-Visme. Morala je visoka, prav tako tudi motivacija za prihajajoči teden. Začeti z zmago je perfektno za skupno razvrstitev. Videli bomo, kaj bodo prinesle ostale etape, a en cilj je že izpolnjen.«

Izmed slovenskih kolesarjev je bil danes najboljši Luka Mezgec (BikeExchange), ki je v šprintu osvojil visoko peto mesto. Končal bi lahko celo na višjem mestu, a je moral med šprintom nekoliko popraviti položaj in posledično izpustiti nekaj obratov pedal.

Tadej Pogačar (UAE Emirates) je danes preživel miren dan. V cilj je prišel skupaj z glavnino na 29. mestu. Štirideset mest nižje je končal Jan Polanc (UAE Emirates), kot 87. pa je v cilj zapeljal Jan Tratnik (Bahrain Victorious).

Prejšnji članekRoglič v svojem slogu do etapne zmage in vodstva v skupnem seštevku
Naslednji članekIneosova nočna mora: Po Portu dirko zapustil še Geoghegan Hart