Valverde zaključuje leta 2021

Alejandro Valverde je naznanil, da bo sezona 2021 njegova zadnja v kolesarski karavani. Španski veteran bo tedaj dopolnil 41. let. Ob naznanitvi svoje upokojitve se je obregnil tudi na cilje in želje, ki jih ima v zadnjih dveh sezonah na kolesu.

»Dedek« kot se ga je v zadnjih letih prijel vzdevek, je v svoji dolgi karieri osvojil praktično vse, kar se osvojiti da. Dirko po domači Španiji je osvojil leta 2009, skupno ima na Vuelti 12 etapnih zmag, na Touru si je privozil štiri etapne zmage, enkrat je v Parizu tudi stal na stopničkah, leta 2015 je bil tretji. Lotil se je tudi Gira, sicer le enkrat, a že v prvem poskusu uspel priti na zmagovalni oder, bil je tretji.

Leta 2018 si je nadel mavričasto majico. vir: twitter

Slavil pa ni le na večdnevnih dirkah, v svojem življenjepisu ima tudi devet zmag na ardenskih klasikah, od tega kar štiri na Liege – Bastogne – Liege. Eden zadnjih kamenčkov, ki ga je dodal v svoj profesionalni mozaik, je bil naslov svetovnega prvaka, ki ga je leta 2018 osvojil na zahtevni progi v Innsbrucku.

Kot pravi sam, je začutil, da mu leta počasi prihajajo do živega: »Čeprav je zakon življenja, da te premagujejo tekmeci stari 25 in 30 let, pa je to težko sprejeti in se privaditi na poraze, kjer si po navadi blestel. A kaj moremo?«

Kljub mnogim lovorikam pa ima Valverde v tem letu željo po osvojitvi medalje, ki je v svojih vitrinah še nima – olimpijsko zlato.

»To medaljo pogrešam v svojem rezimeju. Imam etapne zmage in stopničke na treh Grand Tourih, zmage na klasikah in svetovnem prvenstvu. To bi bila češnja na vrhu smetane v moji peti udeležbi na olimpijskih igrah.«

Letošnja sezona je zasnovana tako, da dirkanje na olimpijskih igrah ne gre na roko tistim, ki se bodo odpravili na dirko po Franciji. Med njimi je tudi Valverde, ki je odločen, da bo nastopil na francoski pentlji, a kot veliko možnost izpostavlja predčasen zaključek dirke. Tako bo imel čas za počitek, pot in aklimatizacijo na japonsko podnebje.

»Ko bom enkrat tam, se bo težko odločiti. Tour je Tour – mora biti počaščen. Če nameravam v Tokiu nastopiti stoprocenten, potem je zagotovo najbolje, da predčasno zaključim Tour, počivam in se aklimatiziram.«

Movistar je v letošnji sezoni doživel korenite spremembe. Vrste španske ekipe so zapustili Nairo Quintana, Mikel Landa in Richard Carapaz, ki so v lanski sezoni na največjih dirkah vozili ob Valverdeju, ekipi pa se je pridružilo kar 14 novih kolesarjev. Valverde si ne zatiska oči, da ekipo čaka prehodno obdobje, hkrati pa se zaveda, da bo prav on moral odigrati vlogo mentorja mlajšim kolesarjem, ki se prebijajo v ospredje. Tu gre predvsem za Marca Solerja in Enrica Masa, na katera bodo pri Movistarju v naslednjih letih stavili največ.

»Vesel sem, Marcu in Enricu želim pomagati rasti. Sta mlada fanta, ki sta pokazala že veliko dobrih stvari, a imata še prostor za napredek. Od njiju bo zahtevano, da delata male korake naprej. Sam nimam težav z žrtvovanjem za dobro ekipe. Osvajal sem dobre rezultate, važno je, da ekipa zmaguje

Valverde počasi predaja štafetno palico mlajšim kolegom. vir: twitter
Prejšnji članekJumbo-Vismi prva etapa dirke po Valenciji
Naslednji članekPogačar zmagovalec druge etape v Valenciji