Valter v rožnati majici, Mader zmagovalec etape ter hudi boji na klanec v šesti etapi Gira

Švicar Gino Mader je zmagovalec šeste etape Gira, velik delež k zmagi pa je prispeval Matej Mohorič. Rožnato majico je oblekel Madžar Attila Valter, priča pa smo bili prvim resnim bojem na klanec.

Valter je prvi Madžar, ki je vodil na tirtedenski dirki (vir: twitter)

Današnja etapa je bila prva etapa z zaključnim vzponom. Kolesarji so se podali na 160-kilometrsko pot od Grotte di Frasassija do vrha vzpona na San Giacomo.

Spredaj se je izoblikoval močan beg, v katerem ni manjkalo zvenečih imen. Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Gino Mader (Bahrain Victorious), Dario Cataldo (Movistar), Jimmy Janssens (Alpecin-Fenix), Simon Gugliemi (Groupama-FDJ), Simone Ravanelli (Androni Giocatolli-Sidermec), Geoffrey Bouchard (AG2R Citroen) in slovenski kolesar Matej Mohorič (Bahrain Victorious) so si na neki točki nabrali že več kot pet minut prednosti.

Ko je na vrhu prvega vzpona na etapi nekaj kolesarjev izgubilo stik z glavnino, je na čelo prišla ekipa Ineos Grenadiers, ki je navila neverjetno močan tempo. Prednost ubežnikov je padala, glavnina pa se je začela redčiti. Kmalu je zaradi slabe pozicije na spustu odpadel vodilni na dirki Alessando De Marchi (Israel Start-Up Nation), zadaj je ostal tudi Domenico Pozzovivo (Quebeca Asssos).

Mohorič v begu. (vir: twitter)

Na vrhu drugega kategoriziranega vzpona na etapi je močan tempo v begu navil tudi Matej Mohorič, ki je bil danes v begu kot pomočnik Ginu Maderju. Spredaj so tako ostali Cataldo, Mollema, Mohorič in Mader, glavnina pa je bila močno prefiltrirana.

Na začetku zaključnega vzpona na San Giacomo so bili spredaj še vedno štirje močni ubežniki, glavnina pa je s približno dveminutnim zaostankom nadzorovala beg. Levji delež k lovljenju je tudi danes opravil Filippo Ganna, ki je bil eden ključnih mož Ineosa. Kmalu je popustil Mohorič, ostala trojica pa je složno nadaljevala dirko. V glavnini so se za pozicije borile ekipe Ineosa, Deceuninck Quick-Stepa, Astane-Premier Techter Bore-hansgrohe.

Kmalu je imel težave George Bennett (Jumbo-Visma), ki na Giru očitno ni v pravi formi. Tri kilometre pred ciljem je Gino Mader napadel iz ubežne skupine, takoj si je priboril udobno prednost. Toda tudi glavnina ni čakala. Kmalu je skočil član Ineosa Daniel Martinez, Deceuninck Quick-Step pa je sledil z mislijo na dober rezultat Remca Evenepoela. Virtualno je na etapi vodil Madžar Attila Valter, ki je na četrti etapi z begom pridobil nekaj časa, danes pa se je odlično držal v stiku z najboljšimi. Ko je bil Martinez ujet, je takoj krenil njegov moštveni kolega Egan Bernal. Sledili so mu Remco Evenepoel (Deceuninck-Quick Step), Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) in Dan Martin (Israel Start-Up Nation). V zasledovalni skupini so ostali kolesarji kot so Aleksandr Vlasov (Astana-Premier Tech), Simon Yates (BikeExchange), blizu je bil tudi Valter.

Gino Mader, junak šeste etape. (vir: twitter)

Gino Mader, kolesar ki ga je Primož Roglič prehitel na ciljni črti dirke Pariz-Nica je zdržal do cilja in osvojil svojo prvo etapno zmago na World Tour nivoju. Bernal, Evenepoel in Martin so v cilj prišli dvanajst sekund zadaj, Ciccone je izgubil 14 sekund, medtem ko sta Damiano Caruso (Bahrain Victorious) in Martinez zaostala 25 sekund. Marc Soler je zaostal 27 sekund, Yates pa je skupaj z Hughom Cartyjem (EF Education-Nippo), Vlasovom in Valterjem izgubil 29 sekund. Vincenzo Nibali (Trek-Segafredo) je izgubil debelih 57 sekund, lani drugi Jai Hindley (DSM) je bil zadaj 2:38, medtem ko je bil največji poraženec George Bennett, ki je izgubil več kot sedem minut.

Attila Valter se je odlično držal v glavnini. (vir: twitter)

Attila Valter je tako s superiorno vožnjo oblekel rožnato majico, pred sedmo etapo ima enajst sekund prednosti pred Evenepoelom, šestnajst sekund pred Bernalom in 24 sekund pred Vlasovom. Carthy denimo zaostaja že 38 sekund, Martin je zadaj 48 sekund, eden prvih favoritov Simon Yates pa zaostaja že 49 sekund.

Za Gina Madra smo lahko le še bolj veseli, saj je ogromen delež k njegovi zmagi prispeval Matej Mohorič, ki je večji del druge polovice etape narekoval tempo v begu in skrbel, da glavnina ne bi prišla preblizu pred zaključnim vzponom. Mohorič je bil na koncu na 43. mestu, Jan Tratnik je bil v ozadju. Jutri je na sporedu šprinterska etapa.

Prejšnji članekNacer Bouhanni zaradi nevarnega šprinta kaznovan z dvomesečno prepovedjo dirkanja
Naslednji članekAvtomobil BikeExchanga zbil kolesarja Deceunicnk-Quick Stepa