V zatišju pred jutrišnjo nevihto slavil Lennard Kämna

Mladi kolesar Lennard Kämna je zmagovalec 16. etape Dirke po Franciji. Nemec je uspel streti glavnino in številne ubežnike, predvsem Richarda Carapaza, ki je bil danes njegov največji tekmec. Slovenska kolesarja sta v cilj prišla z glavnino, sedemnajst minut za zmagovalcem.

Etapa je bila že pred začetkom rezervirana za ubežnike. Mnogi so se želeli danes vključiti v pobeg in na koncu je to uspelo kar 23 kolesarjem, ki so si privozili ogromno prednost. Glavnina danes pravega interesa po lovu ni kazala, trasa namreč ni bila dovolj težka, da bi se favoriti lahko udarili za zmago.

V begu so sodelovali številni hribolazci, saj se je danes etapa končala na vrhu vzpona, še nekoliko pomembnejši pa je bil predzadnji vzpon 1. kategorije, ki je bil na sporedu 20 kilometrov do cilja. Na njem so se med ubežniki začeli prvi boji, mnogi so poskušali s samostojno akcijo, na koncu pa sta se iz skupine prebila Lennard Kämna in Richard Carapaz.

Kolumbijec je prvi napadel in celo prišel do nekaj metrov prednosti, a se je Nemec v ozadju nato uspel priključiti članu Ineosa. Prav dolgo vožnje v paru ni zdržal, Kämna se je Carapazu odpeljal naprej in Kolumbijec ga do cilja ni več videl.

Kämna je svojo prednost povečeval vse do ciljne črte. Niti za trenutek ni zmanjšal svojega tempa, saj ni želel, da bi se mu ponovila zgodba s 13. etape, ko je moral premoč priznati Danielu Martinezu. V cilj je zapeljal minuto in 27 sekund pred Carapazom, kot tretji pa je z etapo zaključil Sebastien Reichenbach.

V glavnini je danes vse potekalo mirno, favoriti so le pazili, da ne pride do presenečenj med glavnimi konkurenti. Tempo je ves dan narekovala ekipa Jumbo-Visme, ki je na predzadnjem vzponu hitrost dvignila do te mere, da je iz skupine odpadel Egan Bernal. Kolumbijec ohranja naziv največjega poraženca dirke, saj se je danes v cilj pripeljal s skupino šprinterjev. Vse bolj se zdi, da zdravstveno stanje 23-letnika ni takšno, kot bi moralo biti, saj bi moral današnji tempo glavnine zdržati tudi v izjemno slabi formi.

Dva kilometra do cilja je z napadom poskusil Tadej Pogačar, a je bil Primož Roglič dovolj svež, da je napad zatrl v kali. Tristo metrov do cilja je znova poskusil Pogačar, a je bil Roglič znova pozoren. Nato pa je slovenski dvojec napadel Miguel Angel Lopez, oba Slovenca sta se pognala za Kolumbijcem, ki si je nabral nekaj metrov prednosti, a si časovne prednosti ni priboril.

Jutri je na sporedu kraljevska etapa letošnjega Toura. Kar dva vzpona HC kategorije čakata karavano, predvsem zanimiv pa bo debitant na Dirki po Franciji – Col de la Loz. Etapa se bo končala na vrhu 18-kilometrskega vzpona, ki v zadnjih petih kilometrih poseže po povprečnem naklonu preko 10 odstotkov.

Prejšnji članekDirka po Franciji se bo nemoteno pripeljala do Pariza
Naslednji članekEgan Bernal zapušča Dirko po Franciji!