V svet ženskega kolesarstva vstopa tudi Ineos Grenadiers

Žensko kolesarstvo še naprej raste in dobiva na veljavi. Vse več ekip se odloča za ustanovitev ženskega oddelka, zadnji med njimi naj bi bili pri Ineos Grenadiers.

Še pred nekaj leti je bilo žensko kolesarstvo povsem v povojih, v zadnjih sezonah pa se je na tem področju storil velikanski korak naprej. Vse več primarno moških World Tour ekip je dobilo žensko ekipo, vedno več dirk se prenaša na največjih športnih kanalih in vsako leto je v koledar dodana še kakšna dirka.

Največje ekipe se počasi zavedajo, da je ženski del ekipe nujen. Nekatera moštva to vedo že dolgo in že imajo dobro organizirane ženske ekipe z nekaterimi največjimi zvezdnicami karavane. Spet drugi so se dolgo otepali “še enega stroška, ki ne prinaša željenega denarja”, a počasi dojemajo, da je ustanovitev ženske ekipe prej nuja kot prostovoljna odločitev.

V teh dneh so potrebo po ženski ekipi začutili tudi pri Ineos Grenadiers. Ustanovitev sicer še ni uradno potrjena, a govorice so postale tako močne in potrjene s številnih zanesljivih virov, da je uradna potrditev le še vprašanje časa.

Britanci bodo zamudo v svet ženskega kolesarstva plačali, saj imajo največje zvezdnice karavane pogodbe za vsaj prihodnje leto že sklenjene. Zato so se odločili za nekoliko drugačen pristop.

Ustanovili naj bi ekipo, kateri bo (vsaj na začetku) poveljevala francoska zvezdnica Pauline Ferrand-Prevot, ki blesti v gorskem kolesarstvu. Tridesetletnica si trenutno lasti kar tri naslove svetovne prvakinje, najboljša na svetu je v gorskem kolesarstvu na kratki progi, v gorskem krosu in na gorskem maratonu. Spogleduje pa se še s četrtim naslovom, ki bi ga lahko konec tedna osvojila na svetovnem prvenstvu v gravelu.

Francozinja v zadnjih sezonah blesti na gorskem kolesu. (vir: twitter)

Ineos Grenadiers naj bi že uskladili vse podrobnosti glede prestopa Francozinje v novo moštvo. Čaka se le še uradna potrditev.

Ferrand-Prevot bi v dresu Ineos Grenadiersov še naprej nastopala v gorskem kolesarstvu, za zdaj pa še ni jasno, ali bi se s časom vrnila tudi na cestno kolo, kjer je v preteklosti že blestela. Leta 2014 je bila namreč tudi svetovna prvakinja na cestni dirki, prav tako pa se je istega leta podpisala pod zmago na Valonski puščici.

Prejšnji članekMathieu van der Poel potrdil udeležbo na svetovnemu prvenstvu v gravelu
Naslednji članekSe po 35 letih na Dirko po Franciji vrača orjak Centralnega masiva?