V prihodnje nič več terminskega prekrivanja World Tour dirk

Od sezone 2026 dalje bo koledar World Tour dirk izgledal precej drugače. Zmanjšalo se bo število dirk, ki bo imelo status svetovne serije, prav tako pa bodo dirke dobile nove datume izvedbe, s katerimi bo poskrbljeno, da se med seboj ne bodo terminsko prekrivale.

Trenutno koledar sestavlja 35 World Tour dirk. Skoraj nemogoče je zagotoviti, da se nekatere izmed njih terminsko ne prekrivajo, zaradi česar se morajo kolesarji odločati na kateri izmed dirk želijo nastopiti.

Terminsko prekrivanje je očitno predvsem v začetku sezone, ko sočasno potekata dirki UAE Tour in Omloop Het Neiuwsblad kot tudi Dirka po Kataloniji in Brugge-De Panne, E3 Saxo ter Gent-Wevelgem.

Najbolj očitno terminsko prekrivanje dirk je zagotovo prekrivanje Pariz-Nice in Tirreno-Adriatico, ki vsako leto razdeli najboljše kolesarje sveta. V zadnjih sezonah je recimo Primož Roglič nastopal na Pariz-Nici, Tadej Pogačar pa na Tirreno-Adriatico in gledalci smo bili tako prikrajšani za boj dveh najboljših kolesarjev sveta.

Od sezone 2026 terminskega prekrivanja ne bo več. Kolesarji bodo še vedno lahko nastopali na različnih dirkah, a morda bomo vseeno videli več zanimivih bojev že v začetku sezone.

Se bodo najboljši kolesarji sveta v prihodnje večkrat srečevali že na začetku sezone? (vir: twitter)

Letos smo se pogovarjali o reformi kolesarstva,” je povedal predstavnik UCI Peter Van den Abeele, ki je sedel za mizo s predstavniki ekip, organizatorji dirk in predstavniki kolesarjev.  

“Richard Plugge in Patrick Lefevere (direktorja Jumbo-Visme in Soudal-QuickStepa) sta se sestanka udeležila kot predstavnika ekip. Začeli smo z nepopisanim listom papirja. Govorili smo o televizijskih pravicah in kako lahko naš produkt naredimo še bolj zanimiv. Preureditev koledarja je del tega.”

Preureditev koledarja je jasno tudi marketinško gnana ideja. Če v enem terminu poteka zgolj ena World Tour dirka, je gledanost le te zagotovo večja, kot če več dirk poteka hkrati. Prav tako bodo gledalci deležni več tekmovalnih dni, zaradi česar bo gledanost preko celotnega leta večja.

“To so zgolj prvi zaključki z zadnjega World Tour seminarja. Od leta 2026 dalje bomo povsem preuredili koledar. Ena izmed sprememb bo, da ne bo več prekrivanja moških dirk. To pa seveda pomeni, da bo potrebno imeti nekaj manj dirk, če želimo to izpeljati.”

Kolesarska sfera že nekaj časa poudarja, da bi morala Mednarodna kolesarska zveza precej bolj redno pregledovati podeljene World Tour licence posameznim dirkam. Nekatere si namreč po mnenju navijačev tega statusa ne zaslužijo več. Največkrat je ob tem omenjena Dirka po Poljski, kjer se je hudo poškodoval Fabio Jakobsen.

UCI bo tako imel v prihodnjih letih možnost, da vse licence znova oceni in jih podeli le dirkam, ki izpolnjujejo vse pogoje za njihovo pridobitev.

Prejšnji članekKateri kolesarji bodo novo leto začeli brez ekipe?
Naslednji članekNajbolj brane novice leta 2022