»V pelotonu se je nemogoče izogniti bacilom drugega«

Šef ekipe Deceuninck – QuickStep Patrick Lefevere in član Lotto-Soudala Jasper De Buyst sta spregovorila pred povratkom karavane na dirke. Oba se bojita, da bi lahko prišlo do številnih okužb v pelotonu.

Svetovna serija dirk bo ponoven začetek doživela 1. avgusta, ko se bodo kolesarji za zmago borili na belih cestah Toskane. A še pred dirko Strade Bianche, se bodo odvile nekatere manjše dirke, med njimi belgijska enodnevna dirka Grote Prijs Vermac, ki bo na sporedu 5. junija.

Na štartu dirke bosta obe belgijski World Tour ekipi, Deceuninck – QuickStep in Lotto Soudal. Nastop je potrdila tudi prokontinentalna ekipa Alpecin-Fenix.

Lefevere se boji, da bi lahko kolesarstvo doletel sindrom tenisa. Pred dnevi je namreč Novak Djoković organiziral teniški turnir, ki naj bi služil kot prehod tenisa iz obdobja karantene v normalno stanje. A zgodilo se je ravno obratno. Številni udeleženci turnirja so se okužili s koronavirusom, med njimi tudi organizator Djoković.

Lefevere upa, da bo za zdravje kolesarjev ustrezno poskrbljeno. vir: twitter

»Moja največja skrb je, da bi dirke v juliju – tako kot v tenisu – pripeljale do okužb,« je v kolumni za časnik Het Nieuwsblad zapisal Lefevere.

»Naj bo to lekcija za vse kolesarske dirke, ki se bodo ponovno začele julija. Primeri okužb rastejo kot gobe po dežju in upam, da bo preventivi posvečeno dovolj pozornosti. Naši kolesarji so mladi fantje, ki se niso videli dolgo časa, a kljub temu grejo po večerji vsi naravnost v svojo sobo.«

»Na dirkah sta higiena in nevarnost okužbe kolesarjem povsem prirojeni. V tenisu, kjer so prisotni eni najbogatejših sponzorjev, pa se ti morda zdi, da si nedotakljiv,« je še dodal Lefevere.  

Ekipe so se že začele pripravljati na ponovni zagon dirke. Treninge vsaka organizira drugače. Nekatere, med njimi tudi Deceuninck – QuickStep, so mnenja, da je bolje celotno ekipo zadržati skupaj, medtem ko so druge svoje kolesarje in osebje razdelile v več manjših skupin. Med slednje spada Lotto Soudal, član katerega je tudi Jasper De Buyst. Belgijec napoveduje, da bodo prve dirke zelo nervozne.

De Buyst napoveduje številne okužbe v karavani. vir: twitter

»Kot profesionalni športnik se vedno bojiš, da bi zbolel. A opazil sem, da imam sedaj nekoliko več bojazni pred nezgodo kot prej. V pelotonu bo čudno, a slišal sem, da so bile tudi nogometne tekme na začetku čudne, sedaj pa so se nekoliko normalizirale,« je dejal De Buyst.

Šestindvajsetletnik pravi, da je okužba v karavani neizogibna in da naj tisti, ki se boji bolezni, raje ostane doma.

»Na začetku dirke boš razmišljal o celotni situaciji. A v pelotonu 150 kolesarjev se je nemogoče izogniti bacilom drugega. Če začneš razmišljati o tem in se želiš temu izogniti, je bolje, da sploh ne štartaš.«

Prejšnji članekPogačar vrnil Rogliču
Naslednji članekRoglič bo izpustil svetovno prvenstvo v vožnji na čas