V Madridu v čast Rogliča zadonela Zdravljica

Zaključila se je še zadnja dirka letošnje sezone. V zaključku so se za etapno zmago udarili šprinterji, med katerimi je bil najhitrejši Pascal Ackermann. Nekaj sekund za šprinterji je v cilj prišel tudi zmagovalec Dirke po Španiji Primož Roglič, ki je tako tudi uradno ubranil lansko zmago.  

Etapa je bila v prvem delu, kot to narekuje tradicija, namenjena nastavljanju objektivom pred katerimi je jasno največ časa preživel Primož Roglič. Slovenskemu šampionu se je danes smejalo, končno se je lahko sprostil in užival v uspehih, ki jih je dosegel v letošnji sezoni.

Štirideset kilometrov do cilja je karavana zavila v Madrid in se počasi pripravljala na vstop v zaključne kroge. Pričakovali smo, da bo prvič ciljno črto na čelu prečkala Jumbo-Visma, a ubežniki so bili neučakani in napadli že nekaj kilometrov pred vstopom v prvi krog. Četverica, ki se je podala v beg, je sicer imela blagoslov Rogliča, saj je nekaj minut pred napadom Tim Wellens prišel do Rogliča po dovoljenje.

Beg danes prave možnosti za uspeh ni imel, izjemno hiter tempo glavnine jim je dovolil le 20 sekund prednosti, pred vstopom v zadnji krog pa so bili dokončno ujeti. Na čelu so se pojavile ekipe Deceuninck-QuickStepa, Bore-hansgrohe, UAE Emiratov in Sunweba, ki so danes upale na zmago.

Boj za pozicije se je pričel že pred prihodom na ciljno ravnino, saj je bil 1400 metrov do cilja na vrsti še zadnji 180-stopinjski ovinek. Vsi šprinterji so ga odpeljali brez težav, tudi Roglič ga je preživel in na vrsti je bil le še prihod v cilj.

Danes je najbolje deloval šprinterski vlak Bore-hansgrohe, ki je Ackermanna pripeljal v odličen položaj. Na drugi strani je imel nekaj več težav Sam Bennett, saj je vlak Deceuninck-QuickStepa razpadel in se moral v zadnjem kilometru zopet na hitro sestaviti.

Bennett in Ackermann sta na koncu zopet obračunala med seboj. Tokrat je bil boljši Nemec, ki je tako v številu etapnih zmag na letošnji dirki skočil pred svojega največjega tekmeca.

Petdeset metrov za zmagovalcem je ciljno črto v objemu Seppa Kussa prečkal tudi Primož Roglič, ki je še drugo leto zapored dokazal, da je najboljši kolesar na Dirki po Španiji. Poleg rdeče majice je Roglič, tako kot lani, osvojil tudi zeleno majico najboljšega kolesarja po točkah.

Roglič po vprašanju novinarja ni želel primerjati letošnje zmage z lansko. “Vsakič, ko zmagaš je čudovito, a tudi zelo težko. Zmagi je nemogoče primerjati. Srečen sem, da sem uspel zmagati in tako sezono zaključiti z uspehom.”

Pozabil ni niti na svojo ekipo, ki mu je letos ves čas stala ob strani. “Celotna ekipa je izjemna in letos smo dosegli izjemne reči. Na letošnji Vuelti smo pritiskali tudi, ko nismo bili najbolje razpoloženi. Trudili smo se po najboljših močeh. Zares sem vesel in ponosen, da sem del te ekipe.

Prejšnji članekMadrid Challenge še drugo leto zapored pripadel Lisi Brennauer
Naslednji članek“Roglič je trenutno najbolj kompleten kolesar sveta”