V Katalonijo dva Slovenca; Ineos Grenadiers z vsemi topovi

V Calelli se danes začenja ena najbolj gorskih tedenskih etapnih preizkušenj – Dirka po Kataloniji. Na njej se bosta merila tudi Matej Mohorič in Domen Novak, ki bosta imela vlogo pomočnika.

Sedem dni razgibanega terena z eno ravninsko vožnjo na čas je v Katalonijo privabilo najboljše hribolazce sveta, medtem ko so šprinterji tokrat ostali doma. Kar štiri etape so označene za gorske, dodatni dve bosta razgibani, že jutri pa nas čaka kronometer. Trikrat bo o zmagovalcu etape odločal zaključni vzpon, zato lahko v naslednjem tednu resnično pričakujemo veliko »ognjemeta«.

»Bahrajnski« dvojec v pomoč Poelsu

Matej Mohorič in Domen Novak bosta v Španiji nastopala v dresu Bahrain Victoriousa, kjer bosta do uspeha pomagala Woutu Poelsu. Nizozemec je lani na Vuelti dokazal, da je končno dorasel vlogi kapetana in da se v gorah lahko kosa z najboljšimi.

Upamo lahko, da bosta naša dva kolesarja dobila tudi priložnost za lov na etapno zmago. Tu ima nekaj več možnosti verjetno Mohorič, ki bi lahko proste roke dobil na zadnjih dveh razgibanih etapah. Če se bo uspel priključiti ubežnikom, bi v zaključku lahko bil nevaren.

Domen Novak bo verjetno nekaj več časa preživel ob Poelsu, predvsem v gorah, kjer bo eden ključnih pomočnikov. Slovenec je na lanski etapi Gira, ki je peljala preko legendarnega Stelvia, dokazal, da je izjemno uporaben pomočnik na zahtevnem terenu in ekipa bo to zagotovo s pridom izkoristila.

Ineos Grenadiers razkazuje svojo moč

Britansko moštvo ima v letošnji sezoni pet zmag, od tega tudi eno v skupnem seštevku. A vse razen ene so bile dosežene na manjših, manj odmevnih dirkah. Na dirkah svetovne serije so do sedaj osvojili le eno etapno kronometrsko zmago na UAE Touru, za vse ostale uspehe pa so se morali obrisati pod nosom.

V Katalonijo so pripotovali odločeni, da krivuljo obrnejo navzgor. Na dirko namreč pošiljajo praktično najmočnejšo zasedbo, ki jo lahko sestavijo. Izmed prvokategornikov bosta manjkala le Egan Bernal in Michal Kwiatkowski.

V Kataloniji bodo računali na Richia Porta, ki bo uradno številka ena v moštvu, a ob tako močni zasedbi se vloge lahko hitro spremenijo. Na priložnost bodo namreč čakali še Richard Carapaz, Geraint Thomas in Adam Yates. Le Rohan Dennis, Jonathan Castroviejo in Luke Rowe bodo dirkali brez namena po lastnem uspehu.

Trojno kapetanstvo Jumbo-Visme in Movistarja

Tudi ostala moštva ne bodo šparala z močmi. Jumbo-Visma v ogenj pošilja tri kapetane, za katere pravijo, da bodo imeli enake možnosti za zmago. Tekom dirke se bo torej odločalo, ali bo uspeh lovil George Bennett, Sepp Kuss ali Steven Kruijswijk.

Nizozemci bodo svoje tri vodje močno podprli. Svoje usluge bodo kapetanom nudili štirje dobri hribolazci – Robert Gesink, Koen Bouwman, Antwan Tolhoek in odkritje letošnjega UAE Toura Chris Harper.

Podobno taktiko, kot Jumbo-Visma je ubralo tudi moštvo Movistar. Temu bo na domači dirki poveljeval Alejandro Valverde, visoko pa bosta kotirala še dva domača junaka Enric Mas in Marc Soler.

Iz preteklih let smo vajeni, da sta Mas in Valverde ponavadi tista, ki vozita bolj defenzivno in skušata ostati s preostalimi favoriti, medtem ko je Soler v ekipi glavni napadalec, ki lovi etapne zmage. Tudi v prihodnjem tednu verjetno lahko pričakujemo podobno sliko.

Prejšnji članekElisa Longo Borghini do prve zmage v sezoni
Naslednji članekKron prvič zmagal, odličen rezultat Mohoriča